BRUTALNE OPTUŽBE IZ TRUMPOVOG TABORA: "Na laptopu Bidenovog sina našao sam slike maloljetnih cura"; Stoje li iza svega Rusi? (VIDEO)

Veliki skandal s e-mailovima sina bivšeg potpredsjednika i aktuelnog kandidata za predsjednika SAD-a Joea Bidena izbio je nakon što je konzervativni tabloid "New York Post" objavio ekskluzivnu reportažu sa sadržajem dotičnih e-mailova te bombastičnim optužbama na račun Bidena mlađeg, ali i starijeg.

  • Svijet

  • 21. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 1

Hard disk s ovim neprovjerenim e-mailovima, koji navodno dolaze s laptopa koji je Hunter Biden ostavio u servisu i zaboravio pokupiti, New York Postu je dostavio ni manje ni više nego advokat američkog predsjednika Donalda Trumpa i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani. 

A osim optužbi za korupciju, iznesenih na osnovu tumačenja sadržaja prepiske Huntera Bidena s poslovnim partnerima u Ukrajini i Kini, Giuliani je sad otišao korak dalje i ustvrdio da je na laptopu pronašao "brojne fotografije maloljetnih djevojaka", kao i prepisku Huntera i Joea Bidena u kojoj se sin žali ocu da je njegova partnerica rekla njihovom zajedničkom psihijatru da se ponašao "seksualno neprimjereno" prema 14-godišnjakinji.

Giuliani predao laptop policiji, tvrdi da su na njemu fotografije maloljetnih djevojaka

Giuliani u intervjuu za konzervativni portal Newsmax kaže da je laptop predao policiji u Delawareu. Javni tužilacte savezne države, iz koje dolaze Bideni, odgovorio je pak na upit portala Daily Beast i naveo da je policija proslijedila materijal FBI-ju te da postoje "kontinuirana pitanja o vjerodostojnosti ovih tvrdnji" koja će FBI istražiti.

I Trump je u međuvremenu zatražio da državni tužilac istraži optužbe proizašle iz e-mailova sumnjivog porijekla o potencijalno ilegalnim financijskim mahinacijama Huntera Bidena, kao i mogućem sukobu interesa, pa i korupciji njegovog oca Joea Bidena dok je bio potpredsjednik SAD-a (2008. - 2016.). 

Prema tim zasad nedokazanim optužbama, Hunter Biden je koristio svoj položaj sina potpredsjednika SAD-a kako bi sklopio vrlo unosne poslovne ugovore i bio postavljen na pozicije u ukrajinskim i kineskim tvrtkama. Također, New York Post, ali i drugi konzervativni mediji, komentatori i političari bliski Trumpu iz sadržaja prepiske Huntera Bidena s kineskim i ukrajinskim partnerima zaključuju da su njegovi partneri od njega tražili protuuslugu u vidu sastanka s Bidenom starijim i utjecaja na njegove potpredsjedničke odluke. Također, iz jednog e-maila izvlače zaključak da je Hunter Biden dogovorio da se 10$ dionica kineske tvrtke prepusti "velikom tipu" - što je, kažu, bila šifra za Joea Bidena. 

Jesu li e-mailovi došli s laptopa koji je Hunter Biden zaboravio pokupiti - ili su hakirani?

S druge strane, mnogi američki mediji i opozicioni političari izražavaju sumnju da su sporni e-mailovi ustvari hakirani i proslijeđeni Giulianiju u sklopu nove kampanje uplitanja u američke izbore - baš kao i 2016., kad je američka obavještajna zajednica utvrdila da su ruske obavještajne službe hakirale e-mail račune dužnosnika Demokratske stranke i šefa predizbornog štaba Hillary Clinton Johna Podeste te ih zatim proslijedili Wikileaksu kako bi njihovo curenje u javnost, u kompletu sa širenjem dezinformacija i teorija zavjere preko društvenih mreža, odvratilo Amerikance od glasanja za Clinton. 

Tu je teoriju, međutim, demantirao direktor nacionalne obavještajne zajednice i Trumpov lojalist, tvrdeći da obavještajne službe nemaju nikakva saznanja koja bi upućivala na to da je skandal s e-mailovima Huntera Bidena dio ruske kampanje dezinformiranja. 

Ratcliffeova tvrdnja je pak u izravnom proturječju s izvještajem Associated Pressa i drugih medija, prema čijim izvorima FBI zaista istražuje jesu li e-mailovi dio inozemne operacije utjecaja.

Podsjetimo, u kontroverzu s Bidenovim mailovima su se uključili - i dodatno je uvećali - Twitter i Facebook - nakon što je prvi počeo blokirati, a drugi ograničavati domet članaka New York Posta na ovu temu. Twitter je ovu mjeru poduzeo u sklopu svojih novih mjera borbe protiv dezinformacija i uplitanja u izbore dijeljenjem hakiranih materijala, kao i zabranom dijeljenja osobnih informacija (poput e-mail adresa i telefonskih brojeva), no republikanci i konzervativni komentatori proglasili su ovo eklatantnom cenzurom u korist jednog kandidata i potvrdom da su internetski giganti pristrani u korist ljevice i na štetu desnice.

Twitter se na kraju povukao, promijenio svoja pravila o hakiranim sadržajima i umjesto blokiranja dodao upozorenja uz sporne članke. 

Vlasnik servisa ne zna je li mu laptop ostavio Hunter Biden ili netko drugi

S druge strane, po prilično neobičnoj verziji događaja koju je iznio New York Post, nepoznati muškarac koji možda jest, a možda nije Hunter Biden došao je u servis u Delawareu u aprilu 2019. i ostavio vodom oštećeni laptop s naljepnicom Fondacije Beaua Bidena (Beau Biden je sin Joea Bidena i Hunterov stariji brat, koji je umro od raka 2015.).

Vlasnik servisa John Paul Mac Isaac, koji tvrdi da zbog problema s vidom ne može reći je li se radilo o Hunteru Bidenu ili ne, navodno je pregledao laptop, a zatim kopirao sadržaj hard diska kad je na njemu pronašao inkriminirajuće e-mailove s inozemnim biznismenima, kao i eksplicitne fotografije i videosnimke na kojima Hunter Biden navodno konzumira crack-kokain i upušta se u seksualne radnje.

Sve je to, kaže, napravio nakon što osoba, koja možda jest, a možda i nije Hunter Biden, nikad nije došla natrag po njega. Kopiju je napravio, objašnjava ovaj serviser, inače otvoreni pristaša Trumpa, kao osiguranje da ga Bidenovi ljudi ne bi "ubili", kako je objasnio Giuliani. O laptopu sa spornim sadržajem obavijestio je FBI, koji ga je zaplijenio u decembru 2019.

Kaže da je napravio kopije u slučaju da ga "ubiju"

Nakon što je dvije kopije hard diska dao prijateljima - u slučaju da njega "ubiju" - još jednu je poslao Giulianijevom advokatu Robertu Costellu, koji ju je onda proslijedio Giulianiju. 

Fox News je u međuvremenu nabavio i objavio dokumente o FBI-jevom preuzimanju laptopa i prethodnom predavanju istog laptopa u Isaacov servis. Na dokumentu se navodno nalazi potpis Huntera Bidena, no nije utvrđeno je li potpis autentičan.

U svakom slučaju, redakciju New York Posta je o svemu navodno obavijestio Steve Bannon, bivši Trumpov savjetnik u Bijeloj kući i šef njegovog predizbornog štaba, koji je sam u augustu ove godine uhićen zbog optužnice za prevaru u kampanji prikupljanja novca za podršku Trumpovoj ideji izgradnje zida na granici s Meksikom. Na kraju ih je Bannon povezao s Giulianijem, koji im je dostavio hard disk.

U međuvremenu se pojavila i informacija, koju je objavio progresivni portal Mediaite, da je Trumpu sklon Fox News prvi dobio ponudu da objavi sporne e-mailove, ali je to odbio jer nije mogao adekvatno provjeriti njihovu autentičnost i zbog sumnje u vjerodostojnost Giulianija kao izvora. 

Bannon je, podsjetimo, samo jedan u nizu Trumpovih saradnika koji su optuženi ili već osuđeni za različita kaznena djela. Drugi Trumpov šef predizbornog štaba Paul Manafort tako je u martu ove godine osuđen na ukupno šest godina i devet mjeseci zatvora u dva različita suđenja zbog porezne i financijske prevare, pranja novca, laganja istražiteljima i utjecaja na svjedoke. 

Giuliani: Šanse da sam surađivao s ruskim špijunom su samo 50%

Također, simbolično je da je Giuliani mjesecima sarađivao s ukrajinskim parlamentarnim zastupnikom Andrejem Derkačem, kopajući "prljavštinu" o Bidenu, kojeg je američko ministarstvo financija nedavno stavilo na popis sankcija kao ruskog agenta koji vrši "potajnu kampanju utjecaja" na ishod američkih izbora. Štaviše, američke obavještajne službe upozorile su Bijelu kuću da je Giuliani meta "operacije utjecaja" ruskih obavještajnih službi, kako je prošle sedmice izvijestio Washington Post. 

Još je znakovitija vijest da su hakeri iz zloglasne ruske vojno-obavještajne agencije GRU navodno u januaru ove godine hakirali Burismu, kako je tada izvijestio The New York Times, upravo u potrazi za informacijama koje bi inkriminirale Bidene, i starijeg i mlađeg. To bi, kako navodi NBC News, značilo da je moguće i da je inkriminirajući materijal bio hakiran, a zatim ubačen na laptop i ostavljen u računalnom servisu u Delawareu kao alibi kojim bi se prikrilo hakiranje. 

Upitan o upozorenju da je Derkač, s kojim je sarađivao, ruski špijun, Giuliani je u intervjuu za portal Daily Beast nonšalantno odgovorio da šanse za to "nisu veće od 50%" te da iza takvih optužbi vjerojatno stoji "George Soros", koji od SAD-a želi "stvoriti socijalističku zemlju". Soros je, naravno, dežurna meta desničarskih teorija zavjera već godinama, u pravilu praćenih nemalom dozom antisemitizma zbog njegovog židovskog porijekla. 

(SB / Index.hr)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...