PANIČNE REAKCIJE IZ BANJE LUKE I BEOGRADA NAKON OBJAVE BIDENOVOG PROGRAMA ZA BiH: “Kreirali su ga Clintonovi kadrovi koji su karijeru gradili na mitu o Srbima kao genocidnom narodu, cilj je…”

“Slobodna Bosna” u utorak je prva od regionalnih medija objavila vijest o dokumentu pod nazivom “Bidenova vizija američkih odnosa s Bosnom i Hercegovinom”, koji je sastavni dio predizbornog programa kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj dokument izazvao je lavinu reakcija u BiH i regionu i skoro da nema medija koji se nije bavio ovom temom.

  • Politika

  • 22. Okt. 2020  22. Okt. 2020

  • 7

Uslijedio je niz reakcija, kako iz političkih stranaka, tako i političkih analitičara, koji su ponudili svoje viđenje značaja i važnosti ovog dokumenta.

Izuzetno su rijetke bile reakcije iz manjeg bh. entiteta, kao i iz Srbije, a jedna od tih je i analiza novinara portala “Glassrpske” Aleksandra Stojanovića pod nazivom “Iz Bajdena progovaraju klintonisti”. Banjalučki portal “Glassrpske” poznat je kao jedan od promotora politike predsjednika najjače partije u Republici Srpskoj - SNSD-a.

U samom uvodu analize dokumenta “Bidenova vizija američkih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom” Stojanović tvrdi da se u izbornom štabu kandidata demokrata na predsjedničkim izborima u SAD-u Josepha Bidena nalaze zadrti “klintonovski” kadrovi, koji su gradili karijeru na srbofobiji i mitu o Srbima kao genocidnom narodu, što navedeni dokument, kako on smatra,  i potvđuje. Za ovu tvrdnju Stojanović se poziva na “dobre poznavaoci prilika u SAD-u uoči izbora”.

Zanimljivo je i da Stojanović naziv dokumenta prevodi riječima “Vizija Džoa Bajdena za prijateljstvo sa BiH”, iako su svi domaći mediji engleski termin “relationship” preveli kao “odnosi”.

Dalje u svojoj analizi Stojanović otkriva imena “dobrih poznavalaca” pa je prvi među njima beogradski analitičar Srđa Trifković, koji tvrdi da ovaj dokument nije Bidenov proizvod nego da kreatore treba tražiti u članovima njegovog izbornog štaba, među kojima se nalaze već provjereni kadrovi i ideološki sljedbenici Billa i Hillary Clinton.

Trifković je, inače, poznat kao obožavalac lika i (ne)djela ratnog zločinca Ratka Mladića i, pored ostalih crnih stranica biografije, vrijedi istaći da mu je zvanično zabranjen ulazak u Kanadu zbog neprihvatljivih istupa u javnosti.

- Biden je tu nebitan, jer on, vjerovatno, ne bi znao ni da pokaže gdje se nalazi BiH na mapi. Njegov glavni savjetnik za spoljnu politiku Anthony Blinken je potpuni sljedbenik škole Hillary Clinton i fraze koju je ona napravila, o “nesvršenom poslu” na Balkanu. Druga značajna ličnost je Samantha Power, koju pamtimo kao “gospođicu genocid”, koja je svoju karijeru započela sa mitom o srebreničkom genocidu, koji je elaborirala kada je lansirala čitavu jednu novu doktrinu, tzv. odgovornost za zaštitu koja je predstavljala i temelj humanitarne intervencije 1999. protiv Srbije. Tu je veoma značajna i Michèle Flournoy, koja je bila direktor odsjeka za planiranje politike u Pentagonu pod Obamom, a koja je sada viđena da bude državni sekretar za odbranu. Ona je rusofob, a zatim i srbofob. Ona bi svakako vodila veoma agresivnu politiku i prema Rusiji i području bivše Jugoslavije - tvrdi Trifković.

On dodaje da nema nikakve sumnje da Biden ne bi igrao značajnu ulogu u kreiranju vanjske politike i bio bi samo marioneta establišmenta koji je kreirao sankcije, demonizaciju Srba i bombardovanje. Kako ističe, njihov konačni cilj je unitarizacija BiH mimo volje Srba i uplitanje u prostor cjelokupnog regiona zapadnog Balkana.

- Dakle, revizija Dejtona, likvidacija RS-a, tjeranje Srba da priznaju krivicu za genocid i takozvano Kosovo, povratak Mila Đukanovića na scenu u punom kapacitetu, sabotiranje nove vlasti u Crnoj Gori i posljednje, ali ne i manje važno, insistiranje da od evropskog puta Srbije nema ništa - zaključuje Trifković.

Drugi “dobar poznavalac prilika” u Sjedinjenim Američkim Državama, kako ih Stojanović titulira, je i profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Željko Budimir, koji kaže da bi pobjeda Bidena “povampirila” one garniture koje pokreću ratove i zagovaraju veće prisustvo u mnogim regionima.

- Biden spada u isti ideološki obrazac odnosa prema BiH kao Bill Clinton. S druge strane, američki predsjednik Donald Trump smatra da ne postoji potreba za prisustvom u jugoistočnoj Evropi i da bi trebalo povući vojsku s ovog prostora - kaže Budimir.

On dodaje da je objavljivanje vanjskopolitičkih dokumenata u kampanjama uobičajena praksa i da su najveći prigovori administraciji Donalda Trumpa bili u vezi sa pitanjem vanjske politike.

- Trump je jedini američki predsjednik od Drugog svjetskog rata koji nije pokrenuo nijednu vojnu intervenciju, a od Bidena je bilo očekivano, jer on ovaj region smatra kao svoj najveći spoljnopolitički uspjeh - zaključio je Budimir.

Dalje, Stojanović u dijelu teksta sa podnaslovom “Srbi odlučuju izbore?” očigledno otkriva svoju želju da neće doći do smjene na mjestu prvog čovjeka SAD-a, pozivajući se na novinsku priču perifernog magazina “Wall Street International”, koji govori o 750.000 Srba naseljenih u nekoliko saveznih američkih država, koji bi, navodno, mogli odlučiti naredne predsjedničke izbore.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...