DVA KONJA NA VODI, JEDAN VOJINOV, DRUGI NERMINOV: Iako Mijatović tvrdi da ga podržavaju "samo Željko Komšić i 'SB'", Dragan Mektić je dobio četiri puta više glasova od njegovog šefa Nikšića!

Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, komentirajući nastup Dragana Mektića u programu Televizije N1, izjavio je za "Dnevni avaz" kako "Mektića u ovoj zemlji ne podržava niko osim ‘Slobodne Bosne’ i Željka Komšića".

  • Politika

  • 22. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 1

Bivši član Dodikovog SNSD-a, bivši savjetnik premijera RS Aleksandra Džombića, kao i Nikole Špirića, bliski suradnik Dragana Čavića koji ga je postavio za zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH, Mijatović, kao što je poznato, uživa nestvarno veliku podršku širom Bosne i Hercegovine, a naročito svoje "izborne baze" - Banje Luke i Republike Srpske. 

/Foto: Avaz.ba / Printscreen/

Posebno je u tom entitetu eksplodirala popularnost SDP-a BiH otkako je ovu stranku pojačao bivši suradnik ("odbjegla nevjesta") svih stranačkih lidera u tom entitetu. Nekada je, prije 10-15 godina SDP BiH u Republici Srpskoj imala lidere i kadrove koji su ovu stranku činili parlamentarnom na entitetskom i državnom nivou, nekada su njeni čestiti i časni kadrovi, poput Dragog Stanimirović, Slobodana Popovića sjedili u enitetskom i državnom parlamentu. Nakon što je Nermin Nikšić kadrovski "osvježio" SDP BiH rashodovanim i abartovanim  kadrom svih poznatih političkih stranaka u RS, Mijatovićem, od te su stranke ruke digli ne samo birači, nego i njeni brojni, dugogodišnji članovi i aktivisti. Podjednako je ugledu i rejtingu Nikšićevog SDP-a doprinijelo kooptiranje u članstvo i Mijatovićevog federalnog partnera, Bakira Alispahića, visokopozicioniranog uglednika na američkoj crnoj listi, poznatom okupljalištu svjetskih kriminalaca terorista, narko-dilera...

A sada da vidimo kako stoje stvari sa podrškom Draganu Mektiću.  Za razliku od Mijatovića, mi ćemo koristiti egzaktne pokazatelje postojanja, ili nepostojanja podrške aktuelnom državnom poslaniku (izvan "Slobodne Bosne" i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića). A jedino relevantni pokazatelji su rezulati koje je on ostvario na izborima. Prije dvije godine tadašnji ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je dobio podršku 21 hiljade glasača u Republici Srpskoj. A pri tome, zanimljivo je napomenuti, niko iz redakcije "SB", kao ni Željko Komšić ne ostvaruje biračko pravo u tom entitetu. Tako da je i bez naše mnogobrojne podrške Dragan Mektić ostvario izborni rezultat koji mu je glatko osigurao ulazak u Predstavnički Parlamentarne Skupšine BiH. Ostvario je jedan od najboljih izbornih rezultata među 42 parlementarca, čak četiri puta više glasova je dobio nego lider SDP-a Nermin Nikšić (jedva 5 hiljada glasova).

Prije 6-7 mjeseci, još da se malo zadržimo na (ne)podršci Mektiću, Vojin Mijatović je podnio ostavku na članstvo u Kadrovskoj komisiji SDP BiH pretestirajući tako zbog izbora novih članova Centralne izborne komisije BiH, u čemu su sudjelovala i 4 zastupnika SDP BiH. Smarao je da je nova posava CIK.-a polički dirigirana, za razliku od prehodne koja je bila netaknua polikom, Dodikom i Čovićem. Prijedlog za izbor novih članova pred zastupnike je iznio Dragan Mektić (SDS), a podržali su ga svi, osim izuzetkom zastupnika i poslanika HDZ-a i SNSD-a, kao i Radončićevog SBB-a.

Dakle, po svemu  sudeći, Draganu Mektiću baš i ne fali podrške i glasova, čak i među stranačkim kolegama Vojina Mijatovića. Prije će biti da deficit podrške, simpatija, razumijevanja predstavlja nepremostiv problem za Mijatovića. Teško da će išta u tome promijeniti u svoju korist napadajući i tužeći Mektića, jer u tome nisu uspjeli ni Mijatovićevi (bivši?) mnogo utjecajniji poslodavci, Dodik, Špirić, Džombić, Čavić...

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...