UŽAS U BRČKOM: Maloljetnu suprugu tjerao na prostituciju, pod istragom i 77-godišnjak koji je...

Saradnjom koju su putem zajedničkog protokola u datoj oblasti još ranije uspostavili Tužilaštvo, Policija i Centar za socijalni rad Brčko distrikta, spriječeno je daljnje nanošenje štete žrtvi, koja je odmah izmještena u sigurnu kuću.

  • Hronika

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

Uvaživši prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor osobi inicijala Š. Š. (26) iz Brčkog zbog sumnje da je prisiljavanjem na prosjačenje i prostituciju iskorištavao svoju maloljetnu suprugu.

Jednomjesečni pritvor osumnjičenom za krivično djelo trgovine ljudima određen je zbog opasnosti da bi utjecajem na svjedoke mogao ometati krivični postupak, dok je žrtva, s druge strane, efikasnom saradnjom nadležnih organa izmještena u sigurnu kuću, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.

Tužilaštvo Brčko distrikta vodi istragu protiv Š. Š. zbog sumnje da je posljednjih mjeseci, u namjeri da iskorištavanjem svoje maloljetne vanbračne supruge pribavi protupravnu imovinsku korist, od nje svakodnevno zahtijevao da prosjači te da mu predaje tako pribavljeni novac. Osim toga, sumnja se i da je od oštećene zahtijevao i da osobama koje pokažu interesovanje, ponudi pružanje seksualnih usluga za novčanu naknadu. On je nad oštećenom kontinuirano primjenjivao fizičko nasilje i prijetnje, usljed čega je žrtva dovedena u stanje bespomoćnosti i pod potpunu kontrolu osumnjičenog, navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Pored Š. Š., istragom Tužilaštva obuhvaćen je i H. H. (77), za koga se sumnja da je iskoristio takvo stanje oštećene na način da je s njom dogovorio seksualnu uslugu za novčanu naknadu, a potom je automobilom odvezao izvan naseljenog područja te nad njom započeo bludne radnje. Kako je tu pronašla H. H., Policija Brčko distrikta je obojicu osumnjičenih lišila slobode i predala ih Tužilaštvu na daljnji krivični postupak. Sumnja se da su počinili krivična djela trgovine ljudima, a s obzirom na to da postoji i opasnost da bi Š. Š. mogao ometati krivični postupak, Osnovni sud Brčko distrikta mu je po tužilačkom prijedlogu odredio jednomjesečni pritvor.

Saradnjom koju su putem zajedničkog protokola u datoj oblasti još ranije uspostavili Tužilaštvo, Policija i Centar za socijalni rad Brčko distrikta, spriječeno je, kako se navodi, daljnje nanošenje štete žrtvi s obzirom na to da je, uz osiguranu zaštitu i institucionalnu podršku, odmah izmještena u sigurnu kuću.

Saradnja nadležnih na ovom području provodi se i učešćem u radu lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i u državnoj udarnoj grupi, u koju je ovo tužilaštvo aktivno uključeno. Kao jedan od prioriteta u radu, borba protiv trgovine ljudima i dalje ostaje u fokusu djelovanja Tužilaštva Brčko distrikta, koje iz godine u godinu intenzivno procesuira slučajeve iskorištavanja prisilnim radom, odnosno prosjačenjem, čije su najčešće žrtve upravo djeca i maloljetnici, navodi se u saopćenju, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...