OČEKIVANA PODRŠKA DODIKOVOG I VUČIĆEVOG PRIJATELJA JANEZA JANŠE: "Ako bi on bio izabran, bio bi jedan od najslabijih američkih predsjednika u historiji"

Slovenski premijer Janez Janša u petak je otvoreno podržao američkog predsjednika Donalda Trumpa u njegovoj borbi za novi predsjednički mandat, navevši da je on bolje rješenje za svijet nego njegov demokratski protukandidat Joe Biden.

  • Regija

  • 23. Okt. 2020  23. Okt. 2020

  • 0

"Poštujemo teške osobne životne tragedije Josepha Bidena i neka njegova stara politička postignuća, ali ako bi on sada bio izabran, bio bi jedan od najslabijih američkih predsjednika u historiji, u trenutku kad slobodni svijet treba više nego ikad jake Sjedinjene Države", napisao je na svom Twitter profilu Janša u objavi na engleskom te dodao: "Idemo, Donald Trump, pobijedi."
Otvoreno podržavanje konkretnih osoba ili stranaka na predsjedničkim ili parlamentarnim izborima u drugim državama nije u slovenskoj političkoj tradiciji, a Janša je i među rijetkim liderima u svijetu koji je to učinio uoči skorih predsjedničkih izbora u SAD-u.

Među ostalima, to su tokom američke izborne kampanje učinili mađarski premijer Viktor Orban i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Slovenska lijeva opozicija često Janšu kritizira da "orbanizira" Sloveniju s obzirom na to da je prijatelj sa mađarskim predsjednikom vlade i da ga s njim vežu mnogi zajednički pogledi na migracijska pitanja i globalizam te skeptičnost prema "centralizmu" i birokratizaciji u Bruxellesu. Ponekad ga optužuju i da "imitira" sadašnjeg američkog predsjednika, među ostalim pretjeranom komunikacijom na društvenim mrežama i oštrim virtuelnim napadima na političke konkurente i nenaklonjene medije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...