AKO STE SLUČAJNO OBRISALI VAŽNU PORUKU U GMAILU: Evo kako je možete pokušati vratiti...

Tekst prenosimo sa hrvatskog Tportala u izvornoj varijanti.

  • HiTec

  • 25. Okt. 2020  25. Okt. 2020

  • 1

Vjerojatno nam se svima to dogodilo. Trenutak nepažnje i važna e-pošta u Gmailu je završila kao obrisana. Ako se nađete u takvoj situaciji, ne očajavajte. Postoji nekoliko načina kako možete ponovno vratiti izgubljeni e-mail.

Kako vratiti obrisane poruke u Gmailu koristeći Trash

Poput računala s operativnim sustavom Windows ili Mac, Gmail dolazi s kantom za smeće (Trash) u koju pohranjuje e-poštu koju ste obrisali. Sva obrisana pošta ostaje u njoj 30 dana, nakon čega ju Gmail briše zauvijek. Naravno, brisanje možete obaviti i ranije ručno.

Dakle, prvo mjesto gdje trebate potražiti zabunom obrisani e-mail je Trash. Ako ste ga obrisali u zadnjih 30 dana i niste ručno praznili kantu sa smećem, trebao bi biti tamo.

  • Otvorite vaš korisnički račun pri Gmailu na webu.
  • Proširite popis oznaka na lijevoj strani.
  • Pronađite Trash (Otpad, ponegdje i Bin) i kliknite.
  • Pojavit će se popis e-pošte koju ste obrisali zadnjih 30 dana. Pronađite zabunom obrisani i kliknite kako bi ga otvorili.
  • Nakon što ga otvorite potvrdite kako ga želite vratiti nazad.
  • Kliknite sličicu Move (pri vrhu) i odaberite Inbox.

Ne možete pronaći Trash? Ako ne možete pronaći Trash vjerojatno je isključen u postavkama. Evo kako ćete ga uključiti.

U vašem korisničkom računu pri Gmailu kliknite sličicu zupčanika i odaberite See all settings. Kliknite karticu Tab na idućem zaslonu.

Pojavit će se popis svih oznaka u Gmailu. Pronađite Trash i označite show uz njega. Trash bi se trebao pojaviti u izborniku na lijevoj strani.

Zatražite pomoć Googleove korisničke podrške

Ako ste poštu obrisali prije više od 30 dana ili ste ju ručno ispraznili nakon brisanja, možete pozvati u pomoć Googleovu korisničku podršku.

- Otvorite novu karticu u vašem web pregledniku i u njoj web odredište Gmail Message Recovery Tool.
- Potvrdite svoj korisnički račun pri Googleu, kliknite Continue.
- Pratite upute, unesite tražene podatke, pošaljite obrazac nakon što ste ga popunili. Ako uspiju vratiti vašu obrisanu poštu, iz Googlea će vam stići obavijest.

Upotrijebite Google Workspace

Ako koristite Gmail u sklopu korisničkog računa za Google Workspace obrisanu poštu možete vratiti i po isteku roka od 30 dana. Točnije, na raspolaganju imate dodatnih 25 dana za povrat.

Kako bi to bilo moguće vaš se administrator za Workspace mora ulogirati u svoj korisnički račun i na upravljačkoj ploči za administratore obaviti ovaj postupak:

  • Otvorite panel za Google Workspace i ulogirajte se u korisnički račun s administratorskim ovlastima.
  • Kliknite Users za pregled svih korisnika Workspacea.
  • Pronađite korisnika čiju e-poštu želite vratiti.
  • Kliknite More.
  • Odaberite Restore data.
  • Odaberite raspon podataka (mora pasti u zadnjih 25 dana).
  • Iz padajućeg izbornika Application odaberite Gmail i kliknite Restore.

Za dovršenje postupka ponekad je potrebno i nekoliko dana.

Upogonite klijent za e-poštu

Ako koristite Microsoftov Outlook ili neki drugi klijent za čitanje pošte koju primate Gmailom, moguće je kako je taj klijent pohranio nekamo obrisanu e-poštu.

Kako je to moguće, pitate se? Pa, ako se klijent nije sinkronizirao s Gmailom nakon brisanja ta bi e-pošta mogla biti još negdje na njegovim web poslužiteljima. U tom je slučaju dovoljno otvoriti klijenta, potražiti e-poštu i kopirati ju na sigurno.

Ali, ako ste obavili sinkronizaciju nestat će i poruka. Zato za svaki slučaj odspojite računalo s interneta kako ne bi obavilo sinkronizaciju prije no što provjerite drži li još vašu poštu, piše Make Use Of.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...