ČERKEZ NAJAVIO NOVE MJERE, SITUACIJA SE POGORŠALA: "Moramo svi biti zajedno, NIJE VRIJEME ZA PANIKU, maske su obavezne, sve bolnice moraju..."

Upozorio je, također, da će svi kapaciteti, ukoliko se nastavi ovakav trend zaraženih, biti popunjeni do kraja novembra.

  • Vijesti

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 0

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je danas da će nove mjere u Federaciji BiH trajati 14 dana.

- Situacija se značajno pogoršala. Incidenca je duplo veća u odnosu na prošlu sedmicu. Maske su obavezne na otvorenom na teritoriji cijele Federacije – kazao je Čerkez.

Istaknuo je da se obustavljaju hladni programi te je naglasio da sve bolnice u FBiH moraju da stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta.

- Naredili smo da sve bolnice u FBiH stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta i imaju vremena 72 sata da nas izvijeste o tome. Tražimo aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području FBiH, da neodložno sklope ugovore i da počnu testiranje u svim laboratorijima koji su certificirani – kazao je.

Istaknuo je da se uvode novi antigenski testovi, odnosno mogućnost antigenskih testova, piše Hayat.

- Ima tačna procedura kada se rade ovi testovi, to je kada je PCR nedostupan i kada je potrebno brže završiti. To je definirano tačno. Testiranja se na ovaj način mogu isključivo provoditi u javnozdravstvenim ustanovama – poručio je Čerkez.

Upozorio je, također, da će svi kapaciteti, ukoliko se nastavi ovakav trend zaraženih, biti popunjeni do kraja novembra.

- U ovom trenutku moramo svi biti zajedno, nije vrijeme za paniku, vrijeme je za ozbiljno ponašanje. Očekujemo maksimalnu odgovornost od svih poslodavaca i očekujemo da kroz ovaj period zajedno prođemo, štiteći jedni druge – zaključio je Čerkez.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...