HISTORIJSKI DAN ZA SARAJEVO: Počela gradnja Prve transverzale, pogledajte kako će izgledati (FOTO, VIDEO)

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić obišao je danas lokalitet Prve transverzale na kojoj je gradnja prve dionice počela u petak, 23. oktobra 2020. godine. Riječ je o dionici između raskrsnica ulice Halida Kajtaza s Kranjčevićevom i s Tešanjskom ulicom.

  • Ekonomija

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 1

Potreba za gradnjom transverzale iskazana je prije skoro četiri decenije.

U ime premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića, prisutnima se obratio v. d. premijera, ministar Anis Krivić.

- Veliki su napori učinjeni i prisustvujemo historijskom danu. Nadamo se da će se pokazati koliko je projekt koristan za građane Kantona Sarajevo - kazao je Krivić.

Adi Kalem, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, potcrtao je kako je početak gradnje Prve transverzale svečani čin koji je rezultat zajedničke koordinacije Kantona, općina Centar i Novo Sarajevo, općinskih načelnika te nadležnih institucija.

- Ovo je prioritetni projekt u mandatu. Radovi će se odvijati u dvije faze: od ulice Halida Kajtaza do Tešanjske ulice te od Tešanjske do ulice Braće Begić. Krećemo s desnom saobraćajnom trakom, dok će lijeva biti osposobljena za saobraćaj kako se ne bi stvarala gužva. Rokovi za prvu fazu su potpisani okvirnim sporazumom na četiri godine, u zavisnosti od toga kako budemo rješavali imovinskopravne odnose. Također, napreduju i razgovori kada je riječ o imovinskopravnim odnosima vezanim za objekat 'Penny Plus'. Formiran je pregovarački tim i već je održan radni sastanak - kazao je Kalem, zahvalivši općinskim načelnicima na razumijevanju i svesrdnoj pomoći pri realizaciji.

Načelnik Ajnadžić naglasio je kako je Općina do sada ulagala maksimalne napore kako bi se pitanje imovinskopravnih odnosa što prije razriješilo te da će učiniti sve da se riješe i ostala pitanja radi što skorijeg početka gradnje i druge dionice.

- Ovo je prioritetan infrastrukturalni projekt Općine Centar. Ono na čemu će biti poseban fokus jeste rješavanje imovinskopravnih odnosa na kompletnoj poziciji objekta 'Penny Plus' u imovinskopravnom smislu i širem pojasu benzinske pumpe 'El Tarik Oil' tako da cijelu trasu možemo povezati. Sasvim je dovoljan četverogodišnji okvirni sporazum, uz nastojanja kantonalnog Ministarstva saobraćaja, Zavoda za izgradnju KS, Direkcije za ceste KS i Općine Novo Sarajevo da to zajednički harmoniziramo u smjeru iznalaženja najboljeg i najbržeg rješenja - poručio je načelnik Ajnadžić.

Direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić istaknuo je kako je ovo najznačajniji infrastrukturalni projekt u gradu, ali i općini Centar s obzirom na to da je riječ o gradnji autoputa koji prolazi kroz gradsku jezgru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...