AKO MU JE VJEROVATI: "HNK je najvjerovatnije već stekao imunitet na koronu"

"Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera, dolazimo do vrlo zanimljive činjenice, da je na području HNK, 103 dana nakon pojave Covida-19, broj oporavljenih osoba dostigao potrebni za kolektivni imunitet na Covid-19."

  • Vijesti

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 1

Hercegovačko-neretvanski kanton, koji je žarište koronavirusa u Federaciji BiH, prema broju zaraženih i oporavljenih osoba, najvjerovatnije je već stekao imunitet na Covid-19.

Ove je u razgovoru za Klix rekao šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK Erdin Alajbegović.

"Nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera, dolazimo do vrlo zanimljive činjenice, da je na području HNK, 103 dana nakon pojave Covida-19, broj oporavljenih osoba dostigao potrebni za kolektivni imunitet na Covid-19", pojašnjava Alajbegović.

On ističe kako se u svim zemljama svijeta, pa tako i kod nas, prilikom donošenja mjera za sprečavanje širenja zaraznih bolesti koristi epidemiološko modeliranje. U svom radu on se, kako naglašava, koristio SIRE epidemiološkim modelom kako bi utvrdio učinak mjera, kao i trenutno stanje u širenju Covida-19.

U predstavljenim grafikonima navodi vidljiv broj novozaraženih i procent osoba koje su došle u kontakt s Covidom-19 i stekle imunitet, nakon čega je vidljivo i da dolazi do prestanka širenja bolesti.

"Činjenicu da smo postigli kolektivni imunitet opravdava i veliki broj osoba pozitivnih na Covid-19, ali bez simptoma, jer osobe koje su u prethodnom periodu prebolovale bolest, zbog ispoljavanja lakših simptoma, nisu se obraćale ljekaru", pojasnio je Alajbegović.

Dodaje da se mali broj osoba s općim infektivnim simptomima, koji se trenutno registruje, može pripisati nespecifičnosti PCR testa, jer kao što je poznato, PCR na Covid-19 može pokazati pozitivitet na još 64 vrste bakterija, gljivica i virusa.

"Činjenica da postoji mogućnost da smo dosegli kolektivni imunitet, u narednom periodu bi trebala nagnati donosioce mjera da urade detaljniju analizu broja oboljelih po opštinama kako bi mogli izdvojiti područja sa stečenim imunitetom i na koja u narednom periodu ne bi trebalo primjenjivati mjere za sprečavanje širenja Covida-19", zaključio je Alajbegović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...