"TREBA BITI ODGOVORAN": Nakon tvrdnje epidemiologa Alajbegovića o "kolektivnom imunitetu", Krizni štab HNK skočio na noge

"Evidentno je u posljednjih sedam dana rapidno povećanje broja zaraženih u HNK."

  • Društvo

  • 26. Okt. 2020  26. Okt. 2020

  • 1

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona poručuju da je stanje uzrokovano koronavirusom veoma ozbiljno i da nema mjesta govoru o kolektivnom postizanju imuniteta.

"Izjava doktora Erdina Alajbegovića o kolektivnom imunitetu u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije službeni stav Zavoda za javno zdravstvo niti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite nego se radi isključivo o njegovom osobnom mišljenju", kazao je za Klix portparol Kriznog štaba HNK Pero Pavlović.

On ističe da je situacija u HNK veoma ozbiljna, na šta je Krizni štab u više navrata upozorio.

"O tome najbolje govore pokazatelji na dnevnom nivou o broju zaraženih, broju smještenih u bolnicu, kao, nažalost, i o broju umrlih. Stoga je potrebno i dalje maksimalno biti odgovoran i poštivati sve zapovijedi i preporuke Štaba kako na kantonalnom, tako i na općinskom, gradskom i federalnom nivou", kazao je Pavlović.

Ističe da se samo na taj način može pomoći u usporavanju širenja koronavirusa, što je najdirektniji način da se pomogne zdravstvenom sistemu, da može funkcionisati i izvršavati svoju temeljnu zadaću spašavanja ljudskih života.

"Evidentno je u posljednjih sedam dana rapidno povećanje broja zaraženih u HNK", naglašava Pavlović.

Stoga, prema njegovim riječima, nije isključeno ni uvođenje restriktivnijih mjera zaštite.

"U ovom trenutku nema na stolu konkretnih prijedloga za uvođenje restriktivnijih mjera, ali ukoliko se ovakav trend porasta broja zaraženih nastavi, svaki budući korak će ovisiti upravo o toj činjenici, koliko ćemo imati drastičnije povećanje broja zaraženih. Ukoliko bolničkim kapacitetima bude prijetila pretrpanost, logičan potez će biti uvođenje dodatnih mjera. U ovom trenutku ne treba prejudicirati šta i kako će biti, jer nakana Štaba nije zaključati život u HNK nego naći model kako, zapravo, da se život koliko je moguće u ovim uslovima odvija, a da prioritetno se vodi borba za zdravlje svakog čovjeka. U ta dva pravca se poduzimaju svi koraci", zaključio je Pavlović u razgovoru za spomenuti sarajevski portal.

Podsjećamo, ranije je šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK Erdin Alajbegović rekao da "nakon statističke obrade podataka i unosa učinka provedenih mjera dolazimo do vrlo zanimljive činjenice, da je na području HNK 103 dana nakon pojave Covida-19 broj oporavljenih osoba dostigao potrebni za kolektivni imunitet na Covid-19".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...