"CUNAMI INFEKCIJA": U Belgiji mole čak i zaražene ljekare da nastave raditi kako bi se izbjegao kolaps sistema

Ljekari zaraženi koronavirusom u belgijskom gradu Liegeu, zamoljeni su da nastave raditi kako bi se izbjegao kolaps sistema.

  • Svijet

  • 26. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Oko četvrtine zdravstvenog osoblja u Liegeu zaraženo je koronavirusom, a danas je 10 bolnica u tom gradu od zaraženog osoblja zatražilo da nastave raditi ako nemaju simptome.

Čelnik belgijske Udruge medicinskih sindikata, dr. Philippe Devos je rekao da "nemaju izbora" ako žele spriječiti kolaps zdravstvenog sistema u roku od nekoliko dana.

Svjesni su da postoji rizik da zaraze pacijente

Devos je ustvrdio kako postoji "očit rizik" da bi ljekari i ostalo zaraženo medicinsko osoblje mogli zaraziti pacijente.

U tom gradu na istoku Belgije oko trećina testova ispada pozitivna, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Bolnice prebacuju pacijente u druge zdravstvene ustanove i otkazuju operacije koje nisu hitne prirode. Sve to događa se nekoliko dana nakon što je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke najavio da se zemlja bliži "cunamiju infekcija", dodavši kako vlasti "više ne kontrolišu situaciju".

Cijela Europa se bori s velikim porastom broja zaraženih

Odluka u Liegeu dolazi u trenucima kad se cijela Europa bori s velikim porastom broja zaraženih koronavirusom.

Italija, koja je najteže pogođena na proljeće, zatvorila je teretane, kazališta i bazene kako bi usporila širenje virusa. U nedjelju je u toj zemlji prijavljeno 21.200 novih slučajeva zaraze.

Talijanska vlada upozorila je da velik porast broja zaraženih stavlja velik pritisak na zdravstvene službe, ali premijer Giuseppe Conte ne želi narediti novi lockdown, za koji kaže da bi bio katastrofalan za ekonomiju.

Teretane i bazeni zatvoreni su i u Belgiji, a trgovine moraju zatvoriti vrata u 20 sati. Maske su obavezne na svim javnim mjestima.

U Francuskoj zvaničnici upozoravaju da bi dnevni broj novozaraženih u toj zemlji mogao biti oko 100 hiljada, što je dvostruko više od službeno potvrđene brojke prenosi Index.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...