REZULTATI SU ZAPANJUJUĆI: Ukoliko vas muči bubrežni kamenac, ništa se ne brinite, priroda ima rješenje…

Ne kažu bez razloga da ono „liječi sve osim smrti“, jer zaista se radi o univerzalnom prirodnom lijeku širokog spektra djelovanja.

  • Zdravlje

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Ulje crnog kima (lat. Nigella sativa) stoljećima se koristilo kao hrana i lijek, naročito na Bliskom istoku i Indiji.

Ne kažu bez razloga da ono „liječi sve osim smrti“, jer zaista se radi o univerzalnom prirodnom lijeku širokog spektra djelovanja.

Ulje crnog kima pomaže kod raznih poremećaja i tegoba, od nesanice, preko dijabetesa i čira na želucu pa sve do zloćudnih oboljenja.

Prirodna pomoć kod kamenaca


Gotovo deset posto svjetske populacije boluje od bubrežnih kamenaca, koji nastaju kao rezultat nakupljanja soli i minerala u urinu.

To stanje može biti izuzetno bolno, naročito kada kamenci prolaze kroz uretru.

Tada osoba osjeća sijevanje boli u preponama ili donjem dijelu leđa, može imati i krv u mokraći, osjećati mučninu i povraćati.

Prirodne terapije za tretiranje bubrežnih kamenaca uključuju crni ribiz, brusnice i omega-3 masne kiseline, ali se jedna biljka pokazala naročito djelotvornom – Nigella sativa!

Crni kim se tradicionalno koristio u mnogim dijelovima svijeta kao prevencija i pomoć kod bubrežnih oboljenja.

Ove ljekovite sjemenke mogu iscijeliti čak i postojeća oštećenja na bubrezima.

Patite li od bolnih bubrežnih kamenaca, pomoći vam može upravo ulje crnog kima.

Njegovo je pozitivno djelovanje u slučaju kamenaca i naučno dokazano.

Bubrežnih kamenaca važno se riješiti i zato što oni mogu blokirati protok urina, a s vremenom mogu dovesti i do teške upale, čak i otkazivanja bubrega.

Zapanjujući rezultati studije

Prema studiji objavljenoj u naučnom časopisu "Phytotherapy Research", ulje crnog kima pomaže ne samo u razgradnji i rastvaranju bubrežnih kamenaca nego i u njihovoj prevenciji.

U istraživanju je sudjelovalo 60 osoba s bubrežnim kamencima. Radilo se o ljudima u dobi od 20 do 60 godina koji su imali kamence veće od pet milimetara.

Bili su podijeljeni u dvije grupe: jedna je primala 1.000 miligrama ulja crnog kima (u kapsulama), a druga placebo. Poslije 10 sedmica, rezultati su bili zapanjujući.

Gotovo 45 posto onih koji su uzimali ulje crnog kima, gotovo su potpuno eliminirali bubrežne kamence iz mokraćnog sistema, kod njih 52 posto kamenci su se smanjili, a kod svega tri posto učinak je izostao.

Kod placebo skupine, rezultati su bili ovakvi: njih oko 15 posto izmokrilo je kamence, kod 11 posto kamenci su se smanjili, a kod 58 posto njih nije došlo ni do kakve promjene nabolje. 

U odnosu na placebo skupinu, osobe koje su uzimale crni kim imale su tri puta veću vjerovatnost da će eliminirati kamence i čak pet puta veću vjerovatnost da će ih smanjiti.

Moćno djelovanje crnog kima

Osim što smanjuje i eliminira kamence, crno ulje djeluje i:

- antimikrobno
- protuupalno
- antioksidativno
- analgetički
- protiv astme
- protiv dijabetesa.

Crni kim sadrži brojne aktivne tvari koje imaju široko ljekovito djelovanje.

Posebno je zanimljiv timokinon, biološki aktivan spoj i antioksidans s protuupalnim djelovanjem.

Dodatni savjeti

Pazite na dostatan unos tekućine koja će pomoći u ispiranju bubrega i mokraćnih kanala i samim time smanjiti rizik od nastanka kamenaca. Pijte više zdravih biljnih čajeva i vode.

Unosite više voća i povrća, jer ćete tako smanjiti kiselinu u urinu te sniziti rizik od formiranja kamenaca.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...