ERDOGAN U NALETU: "Došlo je vrijeme za dvodržavno rješenje na..."

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je došlo vrijeme za raspravu o realističnom prijedlogu dvodržavnog rješenja na podijeljenom otoku Kipru te je dodao da parametri trenutnih razgovora nisu održivi.

  • Svijet

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Kipar je podijeljen nakon turske invazije 1974. godine, izazvane kratkim pučem pod utjecajem Grčke, prenosi Fena.

Evropska unija primila je 2004. godine u svoje članstvo otok, predvođen međunarodno priznatom vladom kiparskih Grka na jugu.

Sjeverni dio otoka je otcijepljena država kiparskih Turaka, koju jedino priznaje Ankara.

Pregovori traju pola stoljeća

Posljednji pokušaji reunifikacije između dvije kiparske strane propali su u rasulu sredinom 2017. godine.

Obje strane međusobno se optužuju za propast razgovora, a Ankara optužuje EU da krši zakone priznavanjem samo kiparskih Grka.

Govoreći na konferenciji za novinare sa predsjednikom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom u Ankari, Erdogan je izjavio da je pristup kiparskih Grka blokirao i ranije pokušaje u nalaženju rješenja.

"Mora se shvatiti da nikakav rezultat nije postignut u okviru trenutnih parametara nakon pregovaračkog procesa, koji je trajao duže od pola stoljeća", kazao je Erdogan.

"U ovoj fazi vjerujemo da bi pokretanje razgovora na osnovu federacije bilo gubljenje vremena. Stoga vjerujemo da se dvodržavno rješenje mora postaviti za pregovarački stol s realističnim prijedlozima", dodao je.

Turska je i ranije tvrdila da je dvodržavni mehanizam potreban za rješavanje kiparskog pitanja, ali je optužila vladu kiparskih Grka za nedovoljan angažman u razgovorima.

Tatar je rekao da je turski prijedlog da se održi neformalni sastanak između Turske, Sjevernog Kipra, kiparskih Grka, Grčke i Ujedinjenih naroda "posljednja šansa" za sporazum.

'Piknik u gradu Varosha'

U oktobru je Sjeverni Kipar djelimično otvorio priobalni grad Varosha, ogradom ograđeno turističko mjesto napušteno na ničijoj zemlji od 1974. godine, potezom koji su kritizirale Sjedinjene Američke Države, Grčka i kiparski Grci.

Erdogan, koji je kazao da će posjetiti Sjeverni Kipar 15. novembra, izjavio je kako želi piknik u Varoshi.

"Vjerujem da bi bilo korisno da svi zajedno tu imamo piknik. Mi posmatramo grad s naših ekrana ovdje, ali želimo lično biti u njemu. S Božijom pomoći, mi ćemo to i učiniti", rekao je turski predsjednik, prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...