DODIK OPET PRESKOČIO TERAPIJU: "Nelegalno je sve što je OHR usvojio bez saglasnosti Rusije!"

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da je dolazak ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova u Republiku Srpsku veliki događaj te da će s njim razgovarati kompletno rukovodstvo manjeg bh. entiteta.

  • Mini market

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 9

"Njegova posjeta Srpskoj za mene lično je važnija od posjete Predsjedništvu BiH. Lavrov je prijatelj Republike Srpske, čovjek koji je dugo godina bio ministar, a prije toga ambasador u Ujedinjenim nacijama i razumije detalje o problemima u BiH, a za nas je vema važno da imamo ljude koji razumiju detalje", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, mnogim diplomatima koji dolaze u BiH, u interesu su samo neke globalne stvari i niko ne želi da se bavi detaljima.

"Lavrov je, s druge strane, čovjek koji se razumije u to i predstavlja jednu veliku Rusiju koja je nama prijateljska sa stanovišta poštivanja Dejtonskog sporazuma i međunarodnog prava", objasnio je Dodik.

Rusija se posljednjih desetak godina, rekao je Dodik, nije pridružila nijednoj aktivnosti visokog predstavnika u BiH u pogledu poduzimanja i nametanja mjera.

"To znači da su sve mjere koje je visoki predstavnik poduzeo nelegalne, jer je predviđeno da za njih postoji konsenzus međunarodnog faktora, a te mjere nisu imale konsenzus u pogledu izuzetog stava Rusije", istaknuo je Dodik.

S druge strane, naveo je Dodik, Rusija je veoma predano čitala izvještaje koje je RS dostavljala Vijeću sigurnosti i ukazivala na te elemente.

"Lavrova ćemo upoznati o stanju kako ga mi vidimo. Mislimo da je BiH pogrešna zemlja sa stanovišta sadašnjeg vremena te da svi napori koji su uloženi, nisu obezbijedili da se nešto od nje napravi. Ako to nije uspjela masovna vojna, finansijska i politička intervencija međunarodne zajednice, onda na koji način misle sada da nešto urade", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je primarno da se postigne dogovor i očuva izvorni Dejton, ali da nije za razne ekskurzije u vezi s Dejtonskim sporazumom.

Dodik je naveo da je visoki predstavnik Paddy Ashdown napravio ozbiljne probleme u BiH te da se sada vidi da su rješenja koja je on tada nametnuo, dovela do takve BiH koja je u apsolutnoj krizi.

"Bosna i Hercegovina je neuspješna zemlja i o tome želimo da pričamo i s Lavrovom", rekao je Dodik.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...