EVROPSKA KOMISIJA PORUČILA ERDOGANU: Turska će se još više udaljiti od Unije zbog bojkota francuskih proizvoda

Erdogan je pozvao na bojkot francuskih proizvoda zbog Macronovih stajališta u vezi s karikaturom poslanika Muhammeda.

  • Mini market

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 2

Erdogan je doveo u pitanje Macronovo 'mentalno zdravlje' i optužio ga da 'predvodi kampanju mržnje' prema muslimanima.

Poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na bojkot francuskih proizvoda zbog stajališta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u vezi s karikaturom poslanika Muhammeda "još će više udaljiti" Tursku od Evropske unije, upozorio je u utorak glasnogovornik Evropske komisije.

"Sporazumi EU-a s Turskom predviđaju slobodnu trgovinsku razmjenu roba. Bilateralne obaveze koje se Turska obvezala poštivati u sklopu tih sporazuma... moraju biti u cijelosti poštivane", rekao je, prenosi Hina.

"Pozivi na bojkot proizvoda bilo koje države članice protivni su duhu tih obaveza i još će više udaljiti Tursku od Evropske unije", dodao je.

Evropska unija i Turska sklopile su sporazum o carinskoj uniji, koji je stupio na snagu 31. decembra 1995.

Po Komisiji, Turska je 2019. bila peti trgovinski partner EU-a, dok je Unija prvi partner Ankare.

Erdogan je u ponedjeljak pozvao na bojkot francuskih proizvoda zbog Macronovih stajališta u vezi s karikaturom poslanika Muhammeda.

Francuska je zbog eskalacije napetosti u subotu pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...