PROVJERITE IMATE LI IH I VI: Google iz trgovine Play uklonio aplikacije za djecu sa milionima preuzimanja

Učinili su to nakon što su upozoreni kako aplikacije Princess Salon​, Number Coloring i ​Cats & Cosplay krše pravila organizacije International Digital Accountability Council.

  • HiTec

  • 27. Okt. 2020  27. Okt. 2020

  • 0

Google je iz trgovine Play povukao tri aplikacije namijenjene djeci, koje su dosad preuzete oko 20 miliona puta.

Učinili su to nakon što su upozoreni kako aplikacije Princess Salon​, Number Coloring i ​Cats & Cosplay krše pravila organizacije International Digital Accountability Council (IDAC).

Preciznije, ogriješile su se o odredbe politika prikupljanja podataka tako što su pristupale korisničkim brojevima Android ID and Android Advertising ID (AAID).

Korištenjem tih podataka, u kombinaciji s drugima, moguće je zaobići sigurnosne mjere koje je Google postavio kako bi zaštitio privatnost te pratiti korisnike na raznim uređajima, piše Make Use Of.

Čini se kako je curenje podataka povezano sa softverskim komponentama nekoliko firmi. Među njima su Unity (na čijem softveru se igre temelje), Umeng (analitička firma u vlasništvu Alibabe, koja se bavi i prodajom oglasnog softvera) i Appodeal (analitika i monetizacija aplikacija).

Ako ste instalirali neku od ovih aplikacija ili je to učinilo vaše dijete, trebate ih odmah prestati koristiti i deinstalirati. 

(SB/Tportal)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...