SVE SE ZNA, SASLUŠAN I SVJEDOK: Evo zašto je SIPA tri sata boravila u Ministarstvu sigurnosti

Kako saznajemo, provjerava se imenovanje Ismaila Sarića i Muriza Druškića.

  • Vijesti

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su, po nalogu Tužilaštva BiH, izuzimali dokumentaciju iz Ministarstva sigurnosti BiH i u svojstvu svjedoka saslušan je pomoćnik ministra Mate Miletić, saznaje Klix.ba. Pripadnici SIPA-e su tri sata boravili u Ministarstvu sigurnosti. Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola, čija je nadležnost utvrđena odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka, bila je predmet provjera. Sve je povezano s oduzimanjem sigurnosnih dozvola pripadnicima policijskih agencija.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je, prema zakonu, nadležna za izdavanje sigurnosnih dozvola, uz ostalo i pripadnicima svih policijskih agencija. Osobe kojima je odbijen zahtjev za izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, mogu u roku od 15 dana nakon dostavljanja rješenja uložiti žalbu.

Tu nastupa Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola, u čijem sastavu su Ismail Sarić iz Ministarstva sigurnosti, Martina Gudelj iz Ministarstva pravde, Milijana Simić iz Ministarstva odbrane, Muriz Druškić iz OSA-e, Radmila Zeljaja iz SIPA-e i Irina Neuman kao sekretar Komisije.

Kako saznajemo, provjerava se imenovanje Ismaila Sarića i Muriza Druškića.

No, bez obzira na slučajeve njihovog imenovanja, odavno se problematizira onemogućavanje pristupa tajnim podacima policijskim službenicima, zbog čega su mnogi ostali bez posla a da uopšte nisu saznali razloge zbog kojih nisu prošli sigurnosne provjere.

"Došli smo u situaciju, a toga su mnogi svjesni, da se istražuju ljudi, a ne krivična djela!", stoji u anonimnom dopisu koji je Klix.ba dobio, u kojem se aludira da su se godinama birali podobni ljudi i da su tako pozicionirani na važne funkcije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...