DODIK NA SVOJU RUKU IZABRAO RUSKU VAKCINU: "Pokušavamo da dobijemo 200.000 doza do Nove godine!"

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom razgovarati o nabavci ruske vakcine protiv koronavirusa.

  • Vijesti

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 5

Dodik je istaknuo da je potpisan predugovor s ruskom stranom, koja je ponudila 1,2 miliona doza vakcine.

"Pokušavamo da dobijemo 200.000 doza do Nove godine. Ne mogu obećati, ali činim sve da to bude realizovano. Razgovaraću danas s Lavrovom i potenciraću tu temu, a da je došao u posjetu, to bi bila jedna od naših najvažnijih tema", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su obje ruske vakcine protiv Covida-19 sigurne i efikasne.

"Najvažnija stvar je da vakcina mora da bude bezbjedna i efikasna. I ova dva zahtjeva su ispunjena u oba slučaja", rekao je Putin i dodao da je na putu i treća.

Putin je rekao da očekuje da će masovna vakcinacija u Rusiji početi do kraja 2020. godine, prenosi TASS.

"Vakcina će biti isporučena svim regionima. Nadam se da možemo da počnemo masovnu vakcinaciju do kraja godine", rekao je on na investicionom forumu "Rusija zove".

Prva zemlja koja je dobila rusku vakcinu je Bjelorusija, dodao je Putin.

Podsjećamo, Ministarstvo civilnih poslova BiH potpisalo je sredinom septembra ove godine ugovor s "Gavi Allianceom" (Globalni savez za vakcine) o nabavci vakcina za građane BiH.

Stalna misija BiH pri Ujedinjenim narodima u Genevi proslijedila je u julu ove godine Ministarstvu civilnih poslova BiH zajedničko pozivno pismo, koje su uputili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Globalna alijansa za vakcine (GAVI) i Koalicija za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI), za pristupanje BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid-19 (Covax), a koji će administrirati GAVI.

“Države su pristupile Instrumentu Covax tako što je WHO prethodno upoznao članice s Instrumentom Covax i pozvao ih da potpišu i dostave pismo interesa za pristup ovom instrumentu, nakon čega je članicama, pa tako i BiH, dostavljen ugovor o nabavci i finansijskim obavezama”, navedeno je u saopćenju.

Ugovor o nabavci vakcina s GAVI-jem, nakon odluke Predsjedništva BiH (za odluku je glasao i Dodik!) kojom je dato odobrenje za potpisivanje ugovora, potpisan je 18. septembra 2020. godine.

Ruska vakcina ne nalazi se na listi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na kojoj je šest valcina koje su u trećoj fazi kliničkih ispitivanja. Većina eksperata smatra da nijedna vakcina neće biti široko dostupna do početka drugog kvartala 2021. godine.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...