OD MARTA JE, UGLAVNOM, TAKO: Zašto dolazi do razilaženja u podacima KCUS-a i Zavoda za javno zdravstvo KS? Ili...

...KCUS treba prestati s objavljivanjem svojih podataka i dnevnih presjeka ili Zavod treba dati objašnjenje zašto dolazi do razilaženja u podacima.

  • Hronika

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

Od početka pandemije koronavirusa, javnost je svakodnevno bombardovana informacijama o broju zaraženih. Vrlo često su se podaci jedne institucije razlikovali od druge pa smo tako stalno imali disbalans u broju zaraženih u FBiH, jer se kasno u sistem unosio presjek, a informacije su se objavljivale prema presjeku iz bolnica ili kantonalnih kriznih štabova.

I osam mjeseci kasnije postoji problem s brojkama o broju testiranih, zaraženih, oporavljenih. 

Posljednji primjer koji jasno pokazuje da očito postoji neki problem je presjek za jučerašnji dan. Tako smo iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dobili podatak da su testirana 522 uzorka, a 301 je pozitivan u Sarajevu. Navečer je ponovo dat presjek o 280 testiranih uzoraka sa 137 pozitivnih iz Sarajeva. Prema ovim podacima, samo je u Sarajevu za 24 sata zaraženo 438 osoba. 

Podaci koji su jutros dostavljeni iz Zavoda za javno zdravstvo KS, pokazuju daleko manji broj zaraženih. 

Za period od 26. do 28. oktobra Zavod navodi da je analiziran 841 uzorak, a da je virus potvrđen kod 282 osobe.  

Ako je 28. oktobra KCUS u dva presjeka naveo da je 438 novozaraženih, i to samo iz Sarajeva, kako je, onda, broj ukupno testiranih za tri dana 841 kada KCUS svaki dan testira više od 500 uzoraka iz Sarajeva?

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav na jednoj od pres-konferencija je potvrdila da se u statistiku ubrajaju i pacijenti koji rade PCR test u privatnim certifikovanim laboratorijima. Zato se još više povećava sumnja da sa prikazanim brojevima nešto nije uredu. 

Nijedan građanin nema korist od objavljivanja različitih podataka, već se samo unosi panika.

Ili KCUS treba prestati s objavljivanjem svojih podataka i dnevnih presjeka ili Zavod treba dati objašnjenje zašto dolazi do razilaženja u podacima i pojasniti kako računaju testiranja u privatnim laboratorijima, koji dnevno, također, testiraju stotine pacijenata.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...