HOĆE LI STUDENI BITI - STUDEN?: Nedim Sladić zna kakvo će vrijeme biti u prvoj polovini novembra

"Prilivom toplijeg zraka sa zapada kontinenta po visini početkom mjeseca novembra izgledno idu i nove meteorološke poteškoće - mogućnost pojave temperaturne inverzije i dužeg zadržavanja niske naoblake i magle", poručio je danas Nedim Sladić, meteorolog Face TV-a.

  • Vijesti

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 0

Kako je za N1 istaknuo Sladić, temperaturna inverzija je nepravilan porast temperature zraka, odnosno, umjesto da temperatura zraka pada sa porastom nadmorske visine, ona raste.

''Polje visokog zračnog pritiska nalazilo bi se u blizini naših područja početkom iduće sedmice, što bi imalo za posljedicu nepostojanje većeg pritisnog gradijenta, a u takvim okolnostima vlada bezvjetrica. Budući da će se u prizemnom sloju atmosfere nalaziti vlažan i već dovoljno ohlađen zrak, samo jedna vedrija noć može dodatno ohladiti podlogu'', rekao je on i nastavio:

''Prilivom toplijeg zraka po visini došlo bi do prisilnog guranja hladnijeg, fizikalno težeg zraka u kotlinu i izdizanja lakšeg, toplijeg zraka uvis, pri čemu može doći do formiranja kotlinskog poklopca i dužeg zadržavanja niske oblačnosti ispod kojeg nema horizontalnog strujanja zraka, što u uslovima stabilne atmosfere naposljetku inhibira, tj. onemogućava miješanje slojeva po vertikali budući da su turbulentni vrtlozi koji bi miješali onečišćen zrak sa čišćim i na taj način razblaživali koncentracije zagađujućih čestica, svedeni na minimum usljed nedostatka vjetra ispod poklopca, a disperzija zagađujućih čestica se u takvim okolnostima širi horizontalno.

Za posljedicu imat ćemo izgledno tmurnije dane u kojima će se niska naoblaka zadržavati duži dio dana, a uz izuzetak lokalnog vjetra u večernjim satima na istoku grada (Vijećnica, Bjelave) koji će blago pročišćavati gradsku sredinu, podrazumijeva, nažalost, i novo nakupljanje smoga u kotlini, tj. ovog puta i veće onečišćenje zraka aeropolutantima, prije svega PM2.5 i PM10 česticama'', poručio je meteorolog Sladić.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ranije su naveli da se do 5. novembra prognoziraju jutarnje temperature od 4 do 9 stepeni u Bosni te od 6 do 11 stepeni u Hercegovini, dnevne u Bosni između 13 i 18, u Hercegovini od 17 do 22°C.

Potom, u periodu od 6. do 11. novembra slijedi pad temperatura, jutra će biti hladna, s vrijednostima u Bosni od -1 do 4, u Hercegovini od 3 do 8°C. Tokom dana, između 5 i 10 u Bosni te 10 i 15°C u Hercegovini.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...