VLADA RS-a USVOJILA "ALTERNATIVNI" IZVJEŠTAJ: Nećete vjerovati kakve laži i podvale Višković šalje Vijeću sigurnosti!

Vlada Republike Srpske usvojila je 24. izvještaj koji će uputiti Vijeću sigurnosti UN-a, iznoseći ocjene koje su u direktnoj suprotnosti s ocjenama OHR-a, čiji se izvještaji svakih šest mjeseci razmatraju na sjednicama Vijeća sigurnosti. Alternativni izvještaj Vlade RS-a do sada se nikada nije službeno razmatrao na sjednici Vijeća sigurnosti.

  • Politika

  • 29. Okt. 2020  29. Okt. 2020

  • 2

Kako je saopšteno, izvještaj se odnosi na period maj - oktobar 2020. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada izražava viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH.

U prvom poglavlju Izvještaja naglašava se opredijeljenost RS-a za Dejtonski sporazum i naglašava potreba da druge zainteresovane strane pokažu istu opredijeljenost.

– Dejtonski sporazum je jedan od najuspješnijih mirovnih sporazuma u istoriji, zbog koncepta Ustava BiH koji štiti dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH. Bosna i Hercegovina je često disfunkcionalna, ali osnovni razlog ne leži u Dejtonskom sporazumu nego u odbijanju važnih aktera da ga prihvate i poštuju. BiH može biti potpuno uspješna samo ako se akteri u BiH i izvan nje budu pridržavali Dejtona – kažu u Vladi.

Drugo poglavlje Izvještaja bavi se osporavanjima Dejtonskog sporazuma koji dolaze iz same BiH. Kako kažu, SDA, najveća bošnjačka stranka, jasno je stavila do znanja da ne prihvata dejtonski kompromis.

– Često demonstrira svoje odbijanje Dejtona, između ostalog i u svojoj deklaraciji iz septembra 2019. godine, u kojoj otvoreno poziva na ukidanje dejtonske strukture BiH. Pozivi na takozvanu građansku BiH ustvari su pozivi na državu kojom vladaju i kojom se vlada za najbrojniji konstitutivni narod u BiH – piše u Izvještaju.

U trećem poglavlju govori se o potrebi da se lideri u BiH zalažu za regionalnu saradnju i pomirenje. Iako Republika Srpska i njeni lideri rade na gradnji mostova sa susjednim zemljama BiH, SDA i mnogi drugi elementi sarajevskog političkog establišmenta rade upravo suprotno.

– Četvrtim poglavljem Republika Srpska naglašava svoju opredijeljenost za put BiH ka EU i ističe napredak ostvaren na polju evropskih integracija, kao i prepreke koje stoje na tom putu. Republika Srpska ostvarila je značajan napredak na usklađivanju zakona sa pravnim tekovinama EU i realizovala reforme sa ciljem postizanja napretka na evropskim integracijama. BiH, takođe, napreduje sa reformama i pokazala je kretanje na ostvarivanju 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija istakla u svom Mišljenju o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Međutim, dalje prisustvo visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH ostaje prepreka evropskim integracijama. EU je s pravom ukazala na to da je visoki predstavnik nespojiv sa članstvom u EU – saopšteno je iz Vlade RS-a.

Peto poglavlje govori o prilivu migranata u BiH, koji, pored humanitarne krize, donose prijetnju po sigurnost BiH.

Potsjećamo, Visoki predstavnik Valaneton Inzko najavio je danas  kako će u svom redovnom šestomjesečnom izvještaju o stanju u BiH, koje iduće sedmice šalje Vijeću sigurnosti UN-a, ponovo upozoriti na istupe i ponašanja koja dovode u pitanje opstanak BiH, odnosno provedbu Daytonskog sporazuma.

Inzko je kazao  da neće biti ništa od planova za prekrajanje BiH, najavivši kako će na Dodikove antidejtonske istupe ponovo upozoriti Vijeće sigurnosti UN-a. 

Inzko je rekao kako zapaljiva retorika za kojom poseže Dodik ne vodi nigdje te da od nje svakako neće imati koristi niko u BiH.

(SL.B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...