JOŠ ODGAĐATE UGRADNJU ZIMSKIH GUMA: Nakon što pogledate ovaj video, mogli biste naglo promijeniti odluku… (VIDEO)

Automobil s integralnim pogonom otporniji je na proklizavanja i gubitak kontrole pa pruža "lažni" osjećaj sigurnosti, ali kad prokliže, to je preko svih točkova i vozač je bespomoćan.

  • Auto

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 0

Mada je vrijeme za ovo doba godine neobično toplo, uskoro se modu očekivati pravi zimski uvjeti. Pored snijega i poledice, vrlo je opasna, čak i opasnija hladna vlažna cesta.

U takvim uvjetima mnogi pretjeraju misleći da još nije opasno pa brzinu ne prilagode uvjetima.

Tada put do nesreće i tragedije postaje kratak. U više navrata davali smo spasonosne savjete za zimske uvjete vožnje, od kojih je najvažnije korištenje zimskih guma.

Prvo, imaju prilagođenu geometriju gazne plohe, s dubokim uzdužnim, poprečnim i kosim utorima te lamelarnu strukturu, koja poboljšava ‘hvatanje’ na podlogu te, drugo, izrađene su od mekanog materijala, u gaznom sloju i od ‘ljepljive’ silike, koja poboljšava prianjanje (‘grip’).

Mnogi ne znaju da ljetne gume, s neprilagođenim materijalom gazne plohe, koji pri niskim temperaturama postaje tvrd i neelastičan, sposobnost prianjanja gube već ispod +7 Celzijevih stepeni! Pogotovo ako je asfalt vlažan.

Dakle, korištenje zimskih guma zimi važnije je od svih ostalih mjera zajedno! To teško dopire do svih vlasnika automobila, posebno onih koji voze SUV-ove, crossovere i obične aute s pogonom 4×4.

Za razliku od vozila s pogonom 2×4, kod kojih najprije dolazi do upozoravajućeg proklizavanja preko prednjih ili stražnjih točkova (ovisno o uvjetima i pogonskoj koncepciji), kod vozila s pogonom 4×4 nema nikakvih prethodnih upozorenja, što opasnu situaciju čini pogibeljnom.

Usto se s ljetnim gumama opasno produžava zaustavni put, često i dvostruko pa se znatno povećava rizik naleta na drugo vozilo, motociklista, pješaka… Možda niste znali, ali vozna svojstva automobila s pogonom 2×4 i zimskim gumama u zimskim su uvjetima neusporedivo bolja nego istog s pogonom 4×4 i ljetnim gumama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...