SJAJNA VIJEST SA SJEVEROZAPADA BOSNE: Austrijska kompanija ulaže 23 miliona KM, očekuje se zaposlenje 200 radnika...

"ASTA Energy Transmission Components GmbH" putem svoje kćerke firme "ASTA Bosnia" d. o. o. investirat će više od 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.

  • Hronika

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 1

Potvrdio je to za BiznisInfo gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, koji kaže kako se potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta očekuje uskoro.

– Nakon provedene licitacije zemljišta površine od skoro 50.000 kvadratnih metara, u pripremi je kupoprodajni ugovor čije potpisivanje uskoro očekujemo. Prema predstavljenom planu investitora, planira se izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara i proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta – kazao je Ogrešević.

Nova radna mjesta

Investicija je vrijedna više od 23 miliona KM, a "ASTA Bosnia" počet će proizvodnju već na proljeće u iznajmljenom prostoru u neposrednoj blizini cazinske Poslovne zone.

Cazin tako očekuje i nova radna mjesta.

– Prema investicionom planu investitora, očekuje se zaposlenje približno 200 radnika u narednih tri do pet godina – kazao je Ogrešević.

Značajna ulaganja

Inače, Grad Cazin do sada je u Poslovnu zonu Ratkovac uložio više od pet miliona KM, i to za otkup zemljišta i gradnju komunalne infrastrukture.

Od prošle godine tako su u prilici da dio zone ponude na tržište.

– Već prošle godine je izgrađena jedna fabrika investitora iz Njemačke, koji proizvodi pločasti namještaj i koji planira proširenje kapaciteta. Evo, sad i investitor iz Austrije, a već imamo upite iz Italije. S obzirom na cjelokupnu situaciju oko same pripreme Poslovne zone, pa uzimajući u obzir trenutnu globalnu situaciju, zadovoljni smo kako se razvijaju stvari, jer ovo šta se dešava, dokaz je da su pripreme dobro odrađene i da su ponuđeni uslovi privlačni za investitore – kazao je Ogrešević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...