BEOGRADSKI NOVINAR RAZOČARAO PA UTJEŠIO SRBE: Trump neće obnoviti mandat, ali Vučić ima dobar kontakt i s Bidenom 

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović ocjenjuje da Donald Trump neće osvojiti drugi mandat, ali i da u Srbiji ne treba da se plaše pobjede Joea Bidena, jer je predsjednik Vučić uspio izgraditi dobre lične odnose i s demokratima i s republikancima. 

  • Regija

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 0

Jovanović je u autorskom tekstu za "Kurir" ocijenio da Bidenova administracija neće značajnije mijenjati politiku prema Srbiji, niti će poništiti Vašingtonski sporazum. 

On podjeća na posjetu Bidena Srbiji 2016. godine, kada je, poslije razgovora s tadašnjim premijerom, a danas predsjednikom Aleksandrom Vučićem izjavio da Srbija predstavlja ključni kamen temeljac, politički i ekonomski, za cijeli region i da je liderstvo Srbije izuzetno važno za ovaj dio Evrope. 

alt

"Tom prilikom je u svoje ime, ali i u ime predsjednika Obame, pohvalio liderstvo koje je tadašnji premijer Vučić pokazao, posebno na planu regionalne saradnje", prisjeća se Jovanović. 

Jovanović ističe i da je predsjednik Srbije, kako kaže, velikim radom i pametnom politikom uspio da poslije dugo godina izgradi dobre lične odnose s najutjecajnijim ljudima iz Demokratske stranke, ali i Republikanske, što je izuzetno važno za jednu malu zemlju. 

"Interesi Srbije nikada ne bi smjeli biti u koliziji s interesima najmoćnije zemlje svjeta. Cijena takve politike je preskupa i to smo imali priliku da osjetimo na sopstvenoj koži devedesetih godina. Predsjednik Srbije je Vašingtonskim sporazumom uspio obnoviti partnerstvo sa SAD-om, a to znaju da cijene i republikanci i demokrati", kaže Jovanović. 

alt

Prema njegovim riječima, u Srbiji više od decenije vlada velika zabluda i laž - da Srbe republikanci vole i poštuju, a demokrati mrze i preziru, a u prilog tome podsjeća da su osnivači albansko-američkog lobija u SAD-u upravo dvojica ultrarepublikanaca Joseph DioGuardi i Robert Bob Dole. 

"DioGuardi je 1989. osnovao Albansko-američku građansku ligu, čiji je simbol mapa velike Albanije. Još mnogo uticajnih republikanaca, poput kongresmena, senatora, ljudi iz administracije, vojnog i bezbjednosnog sektora, nije imalo sluha i razumijevanja za Srbe i Srbiju", napisao je Jovanović i tom spisku dodao imena drugih republikanaca, poput Condoleezze Rice, Johna McCaina, Dicka Cheneyja... 

On je istaknuo da je za SAD Srbija postala najvažnija zemlja u ovom dijelu Evrope, a njen predsjednik najutjecajnija i najjača politička ličnost regiona, zbog čega je neophodno nastaviti s unapređivanjem odnosa sa SAD-om bez obzira na to ko je stanar Bijele kuće. 

Govoreći o Donaldu Trumpu, Jovanović kaže da su se posljedice pandemije koronavirusa odrazile na američku privredu i ekonomiju, kao i antirasne demonstracije, što će, smatra, biti presudno za izbornu pobjedu. 

Kako kaže, samo neko veliko čudo, ako se desi do dana izbora, može da preokrene situaciju, što je, kaže, malo vjerovatno. 

Prema njegovim riječima, do pojave pandemije, Trumpovi uspjesi na polju ekonomije bili su izuzetni - stopa nezaposlenosti bila je najniža još od 1969. godine i dodaje da je uvjeren da bi Donald Trump, da nije bilo Covida-19 i svih negativnih posljedica koje su uslijedile, obnovio mandat. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...