DODIK ČOVIĆEVU NAKLONOST U PELAGIĆEVU DEBELO PLATIO: Pregovori trajali više od mjesec dana, nije u pitanju bio samo novac, HRVATI BILI NEUMOLJIVI, ali su popustili

Hrvatska koalicija u Pelagićevu je značajan politički faktor s obzirom na to da su i do sada bili dio opštinske vlasti.

  • Politika

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 4

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prisustvovao je prije nekoliko dana potpisivanju sporazuma o saradnji između šest političkih subjekata u Pelagićevu, odnosno ozvaničenju podrške kandidatu SNSD-a za načelnika opštine Slavku Tešiću. Sporazum su potpisali SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS "Vojislav Šešelj", HDZ BiH i HDZ 1990.

"Sarađivaćemo i pokazati da imamo zajednički cilj da očuvamo mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima", rekao je Dodik u izjavi za medije.

A o kakvoj se stvarnoj saradnji radi i šta se krije iza sporazuma koji su podržala dva HDZ-a? I zašto je sporazum potpisan tako kasno, u jeku izborne kampanje?

Prema dobro obaviještenim izvorima, Hrvatska koalicija nije tek tako pristala na podršku Tešiću, kojeg su ne tako davno, u decembru prošle godine, smijenili s funkcije predsjednika Skupštine opštine Pelagićevo. Cijena koja je sada plaćena za naklonost Hrvata, bila je poprilično visoka, tvrdi naš izvor, piše TVBN.

Nije u pitanju bio samo novac, mada je u pitanju velika cifra, nego je Dodik lično morao da dođe u Pelagićevo i da "sklopi dil" s njima, to je bio uslov. Naš izvor tvrdi da su pregovori trajali više mjeseci, da su Hrvati bili neumoljivi, ali da su, nakon Dodikove intervencije i dolaska u Pelagićevo, popustili.

Hrvatska koalicija u Pelagićevu je značajan politički faktor s obzirom na to da su i do sada bili dio opštinske vlasti. U proteklim godinama u toj opštini zabilježen je i najveći broj hrvatskih povratnika u odnosu na cijelu teritoriju Republike Srpske, 40 posto. Opšte je poznato da je hrvatska iseljenička zajednica u inostranstvu, posebno u Hrvatskoj, dobro organizovana.

To je, vjerovatno, i bila polazna tačka za pregovore s liderom SNSD-a, jer izborni inžinjering kupovine hrvatskih glasova može da se veoma lako organizuje ako se dobro plati. Hrvatski glasovi će, u ovakvom poretku stvari, sasvim sigurno odlučivati o izbornim rezultatima u ovoj posavskoj opštini.

Politika SNSD-a fluidno se  od zagovaranja otcjepljenja Republike Srpske i pripajanja Srbiji radi zaštite vitalnih nacionalnih interesa do podrške formiranju trećeg, hrvatskog entiteta u BiH, koji bi dobrim dijelom zadirao u teritoriju Republike Srpske. To je politika koja prijedorskim Bošnjacima nudi formiranje opštine Omarska ukoliko podrže SNSD.

To je ista politika koju provodi SNSD u Pelagićevu samo da bi po svaku cijenu osvojio vlast i srušio aktuelnog načelnika i kandidata Socijalističke partije za načelnika opštine Simu Stakića.

Poljuljana koalicija SNSD i Socijalističke partije, koja je počela da puca u Banjoj Luci, sada se lomi u  Pelagićevu. To što će srpski narod biti kolateralna šteta, to je SNSD-u manje važno. Kao i to što će golobradi Tešić biti samo pijun u igri koju vode funkcioneri dva HDZ-a, ni to nije važno. Važna je pobjeda, po svaku cijenu. A tu visoku cijenu platit će narod ukoliko pristane da ga u sunovrat povedu "Okupljeni za Pelagićevo".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...