NEVJEROVATNO; RUSMIR MESIHOVIĆ NIKADA NIJE RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI MINISTRA ZDRAVSTVA: Zvaničnici tvrde da sve vrijeme prima plaću

Na pitanje ko je zbog toga odgovoran, Marić ističe da nema odgovornosti Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja, već onih koji to nisu uvrstili na dnevni red Skupštine KS.

  • Mini market

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 0

Rusmir Mesihović je 25. jula 2020. godine, u jeku pandemije koronavirusa, podnio neopozivu ostavku na poziciju ministra zdravstva, ali nikada nije razriješen dužnosti u Skupštini Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Klix.ba. Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja pri Skupštini Kantona Sarajevo razriješila je u isto vrijeme, nakon što su zbog zdravstvenih razloga podnijeli ostavku, ministra zdravstva Rusmira Mesihovića i ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasnu Agić.

Zvonko Marić, član skupštinske Komisije, izjavio je za Klix.ba da su tehnički pripremili sve, ali da tačka nikada nije došla na dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo.

"Na istoj sjednici Komisije smo utvrdili i prijedloge za nove ministr(ice)e. Mesihović je odmah sutradan otputovao na godišnji odmor u Sloveniju, a onda u Hrvatsku i više se nikada nije pojavio, iako i dalje prima ministarsku plaću, dok ministrica Jasna Agić obavlja i dalje svoju dužnost, kao ministrica u ostavci", kazao je.

Na pitanje ko je zbog toga odgovoran, Marić ističe da nema odgovornosti Komisije za izbor i imenovanja i administrativna pitanja, već onih koji to nisu uvrstili na dnevni red Skupštine KS.

"Vjerovatno su procijenili da ne postoji dovoljan broj glasova za te prijedloge, jer su neki zastupnici bili spriječeni da dođu na sjednicu!? Kolega Pecikoza je bio van zemlje i nije bio u mogućnosti da se uključi online, a za kolegu Čamparu se i tada špekuliralo da ima rezerve spram prijedloga većine i tako dalje", rekao je Marić.

Poentirao je kako smatra da je to trebalo uvrstiti u dnevni red bez obzira na ishod izjašnjavanja zastupnika.

"Prijedlozi su bili 'u paketu', na moje insistiranje, tako da je i SBB imao svoju kandidatkinju za ministricu", istaknuo je Marić.

Upitan da li se Mesihović vodi kao da je na bolovanju, Marić odgovara da ne zna.

"Ako je tako, želim mu da se oporavi u što skorije vrijeme i, eventualno, vrati svojim ministarskim obavezama u ovom teškom vremenu. Da barem potpisuje akte kako u zdravstvu ne bi stajali procesi", istaknuo je Marić.

Edin Forto iz Naše stranke kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je Rusmir Mesihović na bolovanju i da za to vrijeme prima plaću iz budžeta.

Iako se po skupštinskim kuloarima problematizovalo što se Mesihoviću sve vrijeme nakon što je podnio ostavku isplaćuje neto plaća u iznosu od 2.835 KM, veći problem je što u vrijeme pandemije i štrajka nema ko da potpisuje akte.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...