TAKO JE JEDNOSTAVNA I MOĆNA: Sve vrijeme potpuno pogrešno koristite so a da toga niste svjesni - ovo je 5 najčešćih grešaka

So je jedna od najvažnijih namirnica kada je u pitanju okus hrane koju jedemo, ali ako mislite da služi samo zato da se doda u supu ili varivo, možda ste u krivu. Lako je previdjeti koliko je so važna, jer se radi o jednostavnoj namirnici, a moguće je da je koristite potpuno krivo pa prije nego što je upotrijebite u kuhanju danas, pročitajte koji su sve potencijali soli.

  • Zdravlje

  • 30. Okt. 2020  30. Okt. 2020

  • 0

1. NE KORISTITE DOVOLJNO

Jedan od razloga zašto hrana u restoranima uvijek ima bolji okus je taj što se ne boje dodati so. Dok ovo ne mora biti zdrava navika i može utjecati na krvni pritisak, ako jedete u restoranu svakog dana, sigurno postoji zlatna sredina između vas koji stavite nekoliko zrna u supu i restorana koji so koriste obilato. Naravno, ne zahtijeva svako jelo jednaku količinu soli. Voda u kojoj se kuha tjestenina se mora dovoljno posoliti, ali neke namirnice i same sadrže so pa je ne treba toliko dodavati.

2. NISTE SVJESNI U KOJOJ MJERI SO UTJEČE NA OKUS JELA

Kuhar i voditelj TV emisije "Salt, Fat, Acid, Heat" za so kaže da ima moć da promijeni okus svakog jela i da bez nje niti jedno jelo ne bi bilo istog okusa. Umanjuje okus gorčine te pojačava druge okuse jela kako bi u konačnici stvorilo harmoniju. Uz činjenicu da će utjecati na okus jela, kada se so koristi je jednako važno. Tako je, recimo, neki umak najbolje začiniti na kraju kuhanja kako ne bismo pretjerali.

3. KORISTITE SAMO JEDNU VRSTU SOLI

Ako pripremate curry, nećete koristiti samo jedan začin, isto se odnosi i na so. Stona so, morska so i košer so nisu ista stvar i možete otkriti kako je potrebno koristiti različitu so za pripremu svakog jela. Iako su nam na prvi pogled jednake, veličina kristala soli može utjecati na okus jela pa će tako oni manji možda biti i slaniji, jer se brže tope. Stona so ima najfinije kristale i dobra je za mnoga jela, ali možda nije najbolji izbor kao dodatak kolačima. Košer so se najčešće koristi u restoranima, dok će morska so biti odličan izbor za završni okus ili ukrašavanje jela. Ako želite pecivo ukrasiti solju, možda je dobro koristiti onu himalajsku, jer osim što je ukusna, lijepog je izgleda.

4. KORISTITE JE SAMO KAKO BISTE ZAČINILI JELO

Jasno je da je ovo konačni cilj, ali so može pružiti i više. So djeluje kao konzervans pa se uvijek dodaje zimnici. Možete peći i ribu koju ste cijelu obložili u so, a isto možete učiniti s povrćem. Osim toga, so možete koristiti nakon čišćenja bijelog luka kako biste uklonili neugodan miris s ruku, može produžiti vijek trajanja jabuka ili ukloniti mrlje od vina s tepiha.

5. NEISPRAVNO POHRANJIVANJE

So morate pohraniti na suhom i hladnom mjestu, jer je cilj zaštititi je od vlage u zraku. Ako imate so koja u sebi sadrži začine, puno će brže izgubiti okus od čiste soli. Ne znači ovo da so morate pohraniti u najtamnije mjesto u podrumu, ali bi trebala stajati na polici gdje sunce direktno ne dopire. Najbolje ju je držati uz radnu površinu, jer kako kažu, svako će jelo biti ukusnije kada se doda so pa neka vam bude pri ruci.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...