VLADA RS-a ŽALILA SE UN-u NA OSMICU: Dodikova Vlada optužuje Mehmedagića da radi protiv "interesa BiH", a Višković, pomagač u genocidu, proziva ga da je znao za zločine mudžahedina?!

Vlada Republike Srpske već duže vrijeme piše izvještaje o prilikama u Bosni i Hercegovini koje upućuje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. U tim sastavima se "objektivno i nepristrasno" analiziraju aktuelna politička, sigurnosna, ustavnopravna pitanja u Bosni Hercegovini. Također se nude rješenja i daju prijedlozi za njihovo rješavanje i prevazilaženje. Kakva je sudbina tih izvještaja, nije poznato, izvjesno je samo da se takvi dokumenti, u kojima se dio jedne države, članice Ujedinjenih naroda, pasionirano obraća Vijeću sigurnosti UN-a, ne doživljava ni kao uobičajen niti kao relevantan način diplomatske komunikacije.

  • Politika

  • 30. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 7

Najnoviji, 24. po redu (!) Izvještaj Vlade RS u jednom dijelu je posvećen Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavješajno-siguznosne agencije  BiH (OSA). Na samom početku se konstatuje da "direktor Obavještajne zajednice Osman Mehmedagić ne služi interesima BiH, nego ličnim interesima i tvrdolinijaške islamističke frakcije najveće bošnjačke stranke SDA". Naravno da Vlada Republike Srpske i njen stvarni šef Milorad Dodik nisu ni na šta tako osjetljivi kao na to kada neki državni funkcioner ne radi u interesu Bosne i Hercegovine, nego se rukovodi ličnim i stranačkim interesima! 

Zato se u Izvještaju upozorava vrh krovne svjetske organizacije da "SDA insistira da Mehmedagić ponovo bude imenovan na tu poziciju, iako ne ispunjava zakonske uslove u pogledu stručne spreme."

Vlada Republike Srspke informira Savjet sigurnosti UN-a da je Mehmedagić "devedesetih godina prošlog vijeka bio dio bošnjačkog političkog i vojnog aparata odgovornog za dovođenje islamskih džihadista u Evropu. Bio je šef objezbjeđenja Alije Izetbegovića, osnivača SDA, u periodu kada je Izetbegović dovodio mudžahedine u BiH, tijesno je sarađivao sa njima, a zatim im obezbijedio utočište. Izetbegović je lično naredio formiranje odreda El Mudžahid koji je mučio i sjekao glave srpskim zarobljenicima. Nezamislivo je da Mehmedagić nije znao, u najmanju ruku, sa Izetbegovićeve džihadističke aktivnosti", navodi se u izvještaju Vlade RS.

Sve ovu opužbe na račun Osmana Mehmedagića iznosi Vlada RS na čijem je čelu Radovan Višković, čovjek za kojeg je u više svjeodočenja na suđenjima u Haagu i Sarajevu navedeno da je aktivno sudjelovao u genocidu u Srebrenicu, organizirajući transport zarobljenih Bošnjaka, kao i premještanje masovnih grobnica sa leševima ubijenih  u godinama nakon rata. 

U Izvještaju Vlade RS (Broj 24) piše da je činjenica da je Mehmedagić bio pratilac Alije Izetbegovića "razlog iz koga se Centralna obavješajna agencija (CIA), prema novinskim napisima, protivila da Mehmedagić bude imenovan na mjesto direktora. Godine 2015. CIA je uputila dopis predsjedavajućem Savjeta ministara BiH u kome novi direktor ne treba biti islamista, ali je Mehmedagić uprkos tome imenovan".

Izvor na koga se Vlada RS poziva je novinska agencija TANJUG sa sjedištem u Beogradu koja prema informacijama beogradskih medija lažno predstavlja i djeluje potpuno ilegalno i uz pomoć Vučićevih "crnih fondova" nakon što je "pravi" TANJUG likvidiran prije 6-7 godina. Nema dokaza da je CIA-e na bilo koji način utjecala, niti ih je ta agencija ikada predočila javnosti, na (ne)izbor direktora OSA-e, ali postoji brdo dokaza da je doprinijela stavljanju Milorada Dodika na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država.

Pored "TANJUG-a" Vlada RS u Informaciji upućenoj Vijeću sigurnosti UN-a posvećenoj Osmana Mehmedagiću poziva se na još jedan objektivan i profesionalno neokaljan izvor, hrvatsku državnu novinsku agenciju HINA, kao i na Aljošu Čamparu, ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine.

Završavajući inventuru svih grijehova zbog kojih Mehmedagić ne bi smio biti ponovo izabran na mjesto direktora OSA-e u Informaciji stoiji i da se "Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i tadašnji član Predsjedništva SDA žalio da Mehmedagić vodi kampanju plasiranja dezinformacija".

I za kraj možda nije zgorega podsjetiti da direkora Obavješajno-sugurnosne agencije BiH ne postavlja Savjet Bezbjednosti BiH, nego Predsjedništvo BiH na prijedlog Vijeća ministara BiH. Zato bi bilo mnogo svrsishodnije i jeftinije bilo da se Vlada RS ovim povodom obratila Zoranu Tegeltiji i Miloradu Dodiku, kadrovima RS u tim državnim institucijama, da povuku, ili uskrate, svoju suglasnost na imenovanje Osmana Mehmedagića!

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...