OVO JE NEVJEROVATNO: Bugarska blokira ulazak Sjeverne Makedonije u EU, razlog je bizaran...

Bugarska gubi strpljenje smatrajući da Sjeverna Makedonija ne želi implementirati Sporazum o prijateljstvu, koji su dvije države potpisale 2017. godine. 

  • Regija

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 1

Bugarska je zaprijetila da će blokirati put Sjeverne Makedonije prema članstvu u Evropskoj uniji ako ne prizna da njezini nacionalni identitet i jezik imaju bugarsko porijeklo, rekla je bugarska ministrica vanjskih poslova, objavio je Reuters. 

Ekaterina Zaharieva rekla je da bi Bugarska idući mjesec mogla staviti veto na službeni početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom ako dvije zemlje ne riješe taj spor, prenijela je Hina. 

To predstavlja novu prepreku Skoplju, koje je već pristalo dodati „Sjeverna“ imenu države kako bi zatvorilo nekoliko decenija dug spor s Grčkom i odblokiralo put prema Evropskoj uniji i NATO-u. Novoimenovana Sjeverna Makedonija u NATO je ušla ranije ove godine. 

Bugarska gubi strpljenje smatrajući da Sjeverna Makedonija ne želi implementirati Sporazum o prijateljstvu, koji su dvije države potpisale 2017. godine. 

Sofija najavljuje da će staviti veto na početak pregovora ako Skoplje ne prizna da su njezin identitet i jezik bugarskog porijekla pa da time i prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji „makedonska“ manjina. 

„Naša zabrinutost proizlazi iz vječnih tvrdnji da postoji makedonska manjina u Bugarskoj. Priznanje bugarskih korijena bi to dovršilo“, rekla je Zaharieva. 

Ako Skoplje pristane na to, Zaharieva kaže da će Sofija priznati makedonski kao jedan od službenih jezika Bugarske, kao i makedonski identitet. 

„Nije nam sporno njihovo pravo na samoodređivanje niti da zovu svoj jezik kako žele. Spremni smo ponovno potvrditi trenutne stvarnosti, no oni moraju priznati historijsku istinu“, dodala je. 

Zaev - Identitet i jezik ne mogu biti tema rasprave

Bugari tvrde da su makedonska nacija i jezik smišljeni u bivšoj Jugoslaviji krajem četrdesetih godina, a da se do dvadesetih godina prošlog stoljeća većina tamošnjih stanovnika identificirala kao Bugari. 

Dvije strane su se sastajale u protekle dvije sedmice kako bi riješile taj spor uoči sastanka Evropske unije o toj temi početkom idućeg mjeseca, ali neuspješno. 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u četvrtak je izrazio nadu da će dvije strane pronaći rješenje, ali i da identitet i jezik njegove države ne mogu biti tema rasprave.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...