OVO JE VUČIĆ KRIO KAO ZMIJA NOGE: Ljetos je u Novom Pazaru bilo ZARAŽENO više od 20.000 ljudi, a vlast je...

Doktor Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u ovom gradu, iznio je novi podatak - da je u ovom gradu u periodu od dva mjeseca bilo više od 20.000 zaraženih.

  • Regija

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 0

Prema podacima Opšte bolnice Novi Pazar, u ovom gradu u periodu tokom juna i jula bilo je više od 20.000 zaraženih. Ovaj, do sada neizrečeni podatak, saopštio je dr. Meho Mahmutović, v.d. direktor bolnice na sjednici gradske skupštine, čiji je odbornik.

Na sjednici Skupštine Novog Pazara, koja je trajala više od 30 sati, pored imenovanja novih direktora u institucijama, govorilo se i posljedicama korona virusa, koje su zahvatile ovaj grad tokom juna i jula mjeseca, kada je prema zvaničnim podacima život izgubilo više od 150 građana Novog Pazara, piše Nova.rs.

Dr. Meho Mahmutović, direktor Opšte bolnice u ovom gradu, tom prilikom je iznio novi podatak - da je u ovom gradu u periodu od dva mjeseca bilo više od 20.000 zaraženih.

"Isti grad, ista bolest, isti doktori u prvom piku u Novom Pazaru imali smo ukupno 220 pacijenta, 76 hospitalizovanih i 126 onih koji su bili u privremenoj bolnici koji nisu imali simptome i jako smo dobro prošli. Drugi pik isti grad, ista bolesti, isti doktori i po našim procjenama između 10 i 20 hiljada bolesnih, od toga 1.800 hospitalizovanih i 134 koji su liječeni u kliničkim centrima u Kragujevcu i Beogradu", rekao je Mahmutović.

On je potom ponovo optužio građane ovog grada da su odgovorni za toliki broj zaraženih, kao i preminulih u periodu jun/jul, kada je drugi pik korona virusa zahvatio centar sandžačke regije.

"Šta se desilo u drugom piku? Nema vanrednog stanja, ostalo je na pojedicima da li će da poštuju mjere, a mi smo imali stuaciju da se veliki broj stanovnika i političikih organizcija podsmijava koroni, da ona ne postoji, a za nas ljekare tvrdili su da širimo paniku. E, ti što su pravili cirkus sa koronom, kad su vidjeli šta je korona onda su počeli drugu priču", naglasio je Mahmutović. 

Širenje zaraze  

On je naveo kako je došlo do širenja zaraze.

"Mi smo imali pune kafiće, svadbe, veselja. Jedna osoba na većem skupu može da zarazi 30 osoba, a tih 30 će dalje da zarazi 900 osoba, a tih 900 osoba će da zarazi svaki po 30 novih. E, to se nama desilo. Svi koji su bili bolesni su bili i pregledani. Mi pričamo vi nas napadate da širimo paniku", naglasio je Mahmutović u svom obraćanju.

Dr. Admir Muratović, odbornik Zukorlićeve stranke pravde i pomirenja, također je govorio o ovoj temi i direktoru OB Novi Pazar dr. Mehi Mahmutoviću. On je u svom obraćanju sa skupštinske govornice rekao da se isključivo zbog tužbe koju je Mahmutović pokrenuo protiv ljekara OB Novi Pazar neće koristiti odborničkim imunitetom za tvrdnje koje je iznio, a rekao je da je Mahmutović organizovao cjepanje umrlica i optužio direktora bilnice da je bio spreman da uradi sve kako bi sa sebe skinuo odgovornost.

"Pred dolazak onih od koga vas je bilo najviše strah (ministra Lončara i premijerke Brnabić) čak ste i umrlice skidali, ja tvrdim da na osnovu događaja iz 2010. i ponašanja prema narodu na Hadžetu, da ste u ovom slučaju imali gasne komore spaljivali biste leševe samo da sakrijete istinu i vašu odgovornost", rekao je Muratović.

Muratović je komentarisao izlaganje direktora i ljudi iz stranke i koalicije kojoj Mahmutović pripada rekavši da tim izlaganjima nisu uspjeli da ubijede djecu onih čiji su roditelji izgubili živote u bici sa korona virusom.

"Vjerujte, bilo je sasvim dovoljno, u ovom trenutku sasvim prihvatljivo, da oni koji su obavljali i obavljaju najvažnije funkcije da samo kažu da nisu imali dovoljno informacija o opasnosti o cijeloj situaciji i da iz objektivnih razloga nisu spremno dočekali izazov koji se stavio ispred njih", navodi Muratović.

On istiće da nije iznenađen govorima, niti njihovim dužinama, niti sadržajem da se ne neki način neko poigrava sa surovom istinom, bilo da je to 156 ili 300 porodica koji su ostali bez svojih najmilijih, a "da mi nismo uspjeli na adekvatan način da im pružimo pomoć kada im je to bilo najpotrebnije".

"Ja vjerujem da i vi vjerujete da sa ovom večerašnjom argumentacijom niste ubijedili ni djecu umrlih Kačara ni porodicu Pljakić, ni porodicu Šemsović, niti brojne druge porodice. To što ćemo mi nešto ovdje pričati, njima to ne znači ništa", rekao je odbrnik SPP-a u skupštini grada Novog Pazara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...