VJEROVALI ILI NE: Radončić odbio doktore pa za ministricu zdravstva imenovao ekonomisticu!

Na današnjem sastanku vršilac funkcije premijera KS Anis Krivić (SBB) donio je odluku prema kojoj će u narednom periodu vršilac dužnosti ministra zdravstva KS biti članica Vlade KS i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić.

  • Mini market

  • 31. Okt. 2020  31. Okt. 2020

  • 4

Agićeva je, inače, kadar SBB-a i po struci je ekonomista i, što je najvažnije, ne dolazi iz zdravstvenog sektora.

Inače, Fahrudin Radončić i SBB su, nakon ostavke bivšeg ministra zdravstva Rusmira Mesihovića, u dva navrata odbili imenovanje novog ministra zdravstva na prijedlog DF-a, tvrdeći da dr. Nijaz Štitkovac i dr. Draženka Malićbegović nisu kompetentni kadrovi da bi upravljali Ministarstvom zdravstva!

Da se radilo o potpuno ciničnom pristupu pitanju popunjavanja ministarske pozicije od strane Radončića, svjedoči i to da je danas SBB-u ekonomistica kompententnija u oblasti zdravstva nego što su to doktori, pri čemu je Štitkovac nekada i sam bio član SBB-a.

Podsjećamo, Savez za bolju budućnost nije podržao prijedlog Demokratske fronte (DF) da ljekar Nijaz Štitkovac zamijeni Rusmira Mesihovića na poziciji ministra zdravstva Kantona Sarajevo.

To je medijima potvrdio i sam predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić tokom gostovanja na N1 televiziji, a Zvonko Marić, zastupnik ove stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, prokomentirao je tada kompletnu situaciju na sljedeći način.

“Na nivou koalicije smo trebali porazgovarati prije javnog objavljivanja prijedloga za novog ministra zdravstva čisto kako bi se izbjegli neki nesporazumi. Proceduralno, to je pravi način kako bi se izbjeglo bilo kakvo nerazumijevanje. Ja osobno ne poznajem doktora Štitkovca niti mogu o njemu govoriti, ali kolege ljekari koji su u Predsjedništvu SBB-a ga znaju i smatraju da on nije pravi izbor za ministra. 

Poslije toga, podršku SBB-a nije dobila ni dr. Draženka Malićbegović, a iz SBB-a su to obrazložili traženjem kvalitetnijeg rješenja za poziciju kantonalnog ministra zdravstva te dodali da postoji vrlo vjerovatna opcija da SBB više neće podržavati imenovanje novih kadrova Demokratske fronte.

Kako će Radončićevi ekonomisti upravljati zdravstvom Kantona Sarajevo i šta će o tome upravljanju reći građani KS, ostaje da se vidi.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...