NE PIŠE NAM SE DOBRO: Evropa ulazi u novu recesiju, katastrofa na pomolu...

Nova recesija vreba Europu. Nakon rekordnog rasta BDP-a u trećem tromjesečju, regija riskira da bude vraćena ravno u recesiju, jer sveobuhvatna ograničenja usmjerena na suzbijanje drugog talasa koronavirusa brzo dovode do kraja krhkog oporavka.

  • Ekonomija

  • 02. Nov. 2020  02. Nov. 2020

  • 0

Bruto domaći proizvod EU porastao je za 12,1 posto u periodu od jula do septembra, objavila je u petak statistička agencija Eurostat.

BDP se povećao za 12,7 posto u 19 zemalja koje koriste euro, odnosno u Eurozoni.  

Rast koji je uslijedio nakon velikog pada u drugom tromjesečju, bio je najveći od 1995.

No, privreda EU i dalje je za oko 4 posto manja nego što je bila krajem septembra prošle godine, a analitičari kažu da će oporavak kratko trajati.

Krenuo novi lockdown

Glavni evropski ekonomista u "Capital Economicsu" Andrew Kenningham u istraživačkoj bilješci naveo je da će drugi talas ograničenja zbog koronavirusa uskoro gurnuti područje zajedničke valute u dvostruku recesiju.

Vlade Njemačke i Francuske, najvećih ekonomija regije, u srijedu su najavile lockdown zbog koronavirusa širom zemlje koje će na nekoliko sedmica zatvoriti manje bitne firme i restorane.

Italija je najavila djelimično zatvaranje, uključujući zatvaranje barova i restorana u 18 sati.

Francuska je već “ušla u svoj drugi pad”, nakon rekordnih 18,2 posto porasta BDP-a u trećem tromjesečju, a izgledi za značajan oporavak 2021. “naglo se smanjuju”, rekla je ekonomistica ING-a Charlotte de Montpellier.

– Nažalost, podaci o trećem tromjesečju su historija i oporavak je već gotov – napisala je u istraživačkoj bilješci u petak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...