TESTIRANJE DAHA USPJEŠNO PREDVIĐA COVID-19 U 80 POSTO SLUČAJEVA: Postoji veliki potencijal u novoj metodi

Najnoviju tehnologiju razvila je kompanija "Imspex" u svom sjedištu u mjestu Cynon Valley u južnom Walesu.

  • Zdravlje

  • 02. Nov. 2020  03. Nov. 2020

  • 0

Britanska studija pokazala je da bi se metodom analize daha, razvijenom u Walesu, moglo odmah saznati je li osoba zaražena koronavirusom.

Rezultate je objavio časopis Lancet nakon manjeg ispitivanja novog testa na pacijentima u Škotskoj i Njemačkoj, piše BBC.

Programeri kompanije Imspex Diagnostics kažu da bi njihovi uređaji mogli biti spremni za upotrebu za šest mjeseci, ako na vrijeme uspiju osigurati finansijska sredstava.

"Mislim da ovdje imamo velik potencijal", rekao je osnivač i izvršni direktor kompanije Santi Dominguez.

Smatra da bi se tako brzi test mogao primijeniti i izvan bolničkog okruženja, primjera radi u avionu, prijevozu općenito ili u slučaju potrebe poslova imigracije.

"Uzorak se može uzeti vrlo brzo, test je neinvazivan i ne trebate posebno obučeno osoblje da biste prikupili uzorke. U samo nekoliko minuta dobivate rezultat", kazao je Dominguez.

Najnoviju tehnologiju razvila je kompanija Imspex u svom sjedištu u mjestu Cynon Valley u južnome Walesu.

Prvobitno se tehnologija koristila za razvijanje testova za otkrivanje bolesti poput raka pluća i za brzo razlikovanje bakterijskih i virusnih respiratornih bolesti, no s obzirom na pandemiju koju je prouzrokovala nova vrsta koronavirusa, kompanija je odlučila svoja dijagnostička nastojanja primijeniti u otkrivanju ove bolesti.

"U ovom području imamo dosta iskustva. Kad se u svijetu pojavio i proširio COVID-19, potaknuo nas je da pridonesemo svjetskim naporima u otkrivanju bolesti", dodao je direktor Imspexa.

Do sada su provedena dva ispitivanja nove tehnologije na hospitaliziranim pacijentima u Edinburghu i u njemačkome Dortmundu. Realizirana su na samom početku pojave pandemije.

Studija, koju vodi Univerzitet Loughborough, proizašla je iz univerzitetskog rada na projektu trijaže, čija je svrha pomoći hitnim službama u trenucima raznih katastrofa.

Naučnici su pokušali ustanoviti mogu li postojeći uređaji razlikovati pacijenta s COVID-19 od onoga s nekom drugom vrstom infekcije prsnog koša.

Tehnologija funkcionira tako da se analiziraju hemikalije iz daha pacijenta, koje bi mogle dati odgovor na pitanje od čega pacijent boluje i ima li respiratornih problema.

Testovima se uspio otkriti trag COVID-19 u hemikalijama, što je nakon toga potvrđeno tradicionalnijim i invazivnijim testom brisa grla i nosa.

U 80 posto slučajeva ovakvim se testiranjem uspješno predvidjelo boluje li pacijent od COVID-19, pri čemu je test razlikovao ovu bolest od ostalih koje sa sobom nose probleme s disanjem, poput astme ili bakterijske upale pluća.

U studiji provedenoj među hospitaliziranim pacijentima u Edinburghu, naučnici su identificirali hemijske spojeve koji su imali „značajnu mogućnost predviđanja“ ozbiljnosti zaraze koronavirusom.

Iz britanske kompanije kažu kako smatraju da bi ovakva tehnika mogla ukazati na to ko su najugroženiji pacijenti.

Naučnici su zaključili sljedeće:

"Ako se pokaže pouzdanom, ova tehnologija nudi mogućnost brzog otkrivanja COVID-19 u odjelima za hitne slučajeve ili u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, što će pridonijeti kvalitetnijem radu s pacijentima i sigurnosti zdravstvenog osoblja. Usto, razvoj i odobrenje ovakvog pristupa mogu omogućiti brzo postavljanje dijagnoze COVID-19 u predstojećim sezonama gripe", dodali su.

Paul Thomas, s Odjela za hemiju Univerziteta u Loughboroughu rekao je da su ga rezultati jako ohrabrili, no dodaje da je još uvijek riječ o studiji manjih razmjera jer je u njoj učestvovalo oko stotinu pacijenata.

Kompanija koja proizvodi opremu rekla je da tehnologiju još treba usavršiti prije nego što se bude smatrala spremnom i sigurnom za upotrebu u svakodnevnim situacijama, bez obzira na to je li riječ o bolničkim ustanovama ili ostalim mjestima, poput aerodroma.

– Mi smo mala kompanija i ako bismo proces morali završiti sami s resursima kojima raspolažemo, do konačnog rezultata trebalo bi nam između godinu do godinu i po dana. No, uz pravu podršku na tržište bismo mogli izaći i za manje od pola godine – kazao je Domingues.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...