SUDAR VJEČITIH RIVALA NA KOŠEVU: Pobjeda kao imperativ za obje ekipe

Večeras je na programu vječiti gradski derbi između Sarajeva i Željezničara, a Mozzart je pripremio sjajne kvote na ovaj okršaj u okviru BH Premijer lige.

  • Sport

  • 04. Nov. 2020  

  • 0

Derbi dolazi u momentu kada se obje ekipe nalaze u samom vrhu tabele i čine se kao dva najozbiljnija kandidata za titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Prava je šteta što neće biti navijača na tribinama koji bi itekako upotpunili ugođaj, jer očito je pred nama prava fudbalska poslastica.

Inače, sve kvote za navedeni meč možete pogledati ili sastaviti tiket onlajn na MOZZART sajtu.

Aktuelni šampion, ekipa Sarajeva, nalazi se u strašnoj formi, kakva se dugo ne pamti među navijačima bordo tima, sa čak osam prvenstvenih pobjeda u nizu. Sarajevo je sasvim zasluženo na prvom mjestu sa 32 osvojena boda, zbog čega je i blagi favorit u ovom meču, u kojem kvota na Bordo pobjedu iznosi 2.15. Izabranici Vinka Marinovića do sada su upisali deset pobjeda, te dva remija, dok ove sezone još uvijek ne znaju za poraz.

Tim sa Grbavice nalazi se „za petama“ komšijama sa Koševa. Naime, Željezničar je na drugom mjestu sa četiri boda manje od Sarajeva, zbog čega je i kvota na pobjedu Željezničara veća, odnosno 3.40. Do sada su „plavi“ upisali devet pobjeda, dva poraza te jedan neriješen rezultat. Ono što posebno boli navijače Željezničara je činjenica da su njihovi „ljubimci“ oba poraza upisali na svojoj Grbavici i to protiv ekipa koje su u tom momentu bili totalni autsajderi protiv njih, Mladosti i Krupe.

Sa eventualnih šest bodova iz navedene dvije utakmica, Željo bi ovu utakmicu čekao kao lider na tabeli.  Ipak, sada nema vremena za povratak u prošlost jer pred igračima oba tima utakmica svih utakmica i borba za presedan glavnog u gradu.

ZBIR GOLOVA NA MEČU NAJMANJE 2 – KVOTA 1.35

Vrlo često forma pa i stanje na tabeli nije mnogo značilo u utakmicama između ova dva tima, jer tada sve pada u zaborav, pa je teško prognozirati ko u derbiju ima više šansi. U posljednjih pet međusobnih susreta ova dva tima, oba tima upisala su po dvije pobjede, dok su jednom remizirali. Svakako treba napomenuti da je Željezničar pak obje pobjede upisao u posljednja dva duela, najprije na Grbavici rezultatom 5-2, a zatim i na stadionu Asim Ferhatović Hase (3-1). Bio je to ujedno i posljednji odigrani susret između ova dva tima od kojeg je prošlo nešto manje od godinu dana.

Činjenica je da Sarajevo predugo čeka priliku za revanš, iako su aktuelni šampioni pa i prvi na tabeli, pobjeda u derbiju protiv najvećeg rivala bila bi ipak nešto posebno čime bi kalendarska godina bila potpuno ispunjena.

Vinko Marinović je itekako opravdao očekivanja navijača Sarajeva, ali pred njim je prvi gradski derbi što je ujedno još jedan veliki ispit. Sa druge strane na klupi Željezničara je dobro poznato lice, Amar Osim. Iza Osima su desetine ovakvih utakmica i sa te strane u prednosti je nad Marinovićem. Ipak, ono što će odlučiti pobjednika je kvalitet i znanje fudbalera koji večeras istrče na teren koševskog stadiona.

VIŠE GOLOVA U DRUGOM POLUVREMENU – KVOTA 2.05

Vinko Marinović u ovoj utakmkici zbog povrede ne može računati na Mersudina Ahmetovića koji je proteklih godina bio udarna igla u napadu Sarajeva, pa je za očekivati da njegovo mjesto zauzme Haris Handžić. I pored izostanka Ahmetovića, bordo tim ima plejadu kvalitetnih igrača koji se nalaze u odličnoj formi, prije svega Amar Rahmanović i Benjamin Tatar, novopečeni A reprezentativci Bosne i Hercegovine. Ne treba zaboraviti niti brzonog Fanima, ali ni iskusnog Velkoskog. Tu su još i odlični Pejović, zatim Đokanović, Mustedanagić, Jukić.

Stoperski dvojac trebali bi činiti Dupovac i Milićević koji igraju sjajno ove sezone, dok bi bekovske pozicije trebali zauzeti Pidro i Oremuš. Mjesto na golu rezervisano je za Vladana Kovačevića. Obzirom na širinu kojom raspolaže ali i formu u kojoj se nalazi njegov tim, Vinko Marinović može biti na slatkim mukama.

Forma izabranika Amara Osima također je u uzlaznoj putanji, pa su tako od posljednjih pet utakmica, upisali četiri pobjede uz jedan neriješen rezultat.  Najveća snaga Željezničara pred derbi sa Sarajevom leži u iskustvu veznog reda. Štilić, Alispahić, Bekrić, trojac je koji ima dovoljno znanja i iskustva da svakom protivniku napravi problem, ne treba zaboraviti niti Boju koju se u ekipu vratio nakon povrede, ali ni Hajdarevića koji je na startu prvenstva pružao dosta dobre partije. Za mjesto u napadu bore se Ivan Lendrić i Ermin Zec. Veliku opasnost za Sarajevo, mogu predstavljati i krila Željezničara, Mujezinović i Veselinović, obzirom da se radi o izuzetno brzim igračima koji mogu napraviti višak. Mjesta u odbrani bi trebali zauzeti Ikić i Kosorić dok će na golu biti Erić koji u posljednje vrijeme brani u zavidnoj formi.

Nema sumnje kako nas očekuje sjajan duel, a najmanja greška mogla bi odlučiti pobjednika u ovom duelu. Za oba tima, ova utakmica je od ogromne važnosti. Željezničar bi se pobjedom približio na samo jedan bod zaostatka Sarajevu i učinio ostatak sezone itekako uzbudljivim, dok bi Sarajevo sa nova tri boda pobjeglo na velikih sedam bodova prednosti i time napravilo veliki korak u borbi za treću uzastopnu titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Pogledaj kompletnu ponudu kladionice MOZZART i donesi odluku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...