„OVO JE PREVARA, ON JE PREVARANT, MJESEČNO ZARAĐUJE…“: Dodik van sebe uoči Inzkovog obraćanja Vijeću sigurnosti, nevjerovatno je šta je sve izgovorio BRANEĆI SEBE I ČOVIĆA

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će visoki predstavnici sahraniti BiH te da je posljednji izvještaj Valentina Inzka Vijeću sigurnosti potpuno suprotan čak i onome što traži Evropska unija (EU).

  • Politika

  • 05. Nov. 2020  05. Nov. 2020

  • 6

- Evropska unija u svojih 14 preporuka za BiH traži da se riješi pitanje stranih sudija i reguliše pitanje OHR-a, dok Incko u svom izvještaju insistira na tome da ostanu sudije Ustavnog suda i OHR kako bi on mogao da nastavi da prima svojih 24.000 evra, koje neopravdano dobija iz fondova zemalja koje finansiraju OHR, a onda pripisuju da je to pomoć građanima BiH - rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da će Inzko danas još jednom lagati u Vijeću sigurnosti.

- On je inače ogrezao u prevari i laži oko stanja u BiH. To je čovjek koji prima 24.000 evra mjesečno platu da bi lagao Savjetu bezbjednosti i ništa drugo i ne radi - tvrdi Dodik.

Član Predsjedništva BiH istaknuo je da Inzko pokušava da objasni i opravda politike nasilja prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovo kršenje.

Dodik smatra da Inzko pokušava da i dalje isključivo na Republiku Srpsku i Hrvate u BiH svaljuje krivicu zato što ne ostvaruje politički koncept rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH koji su masovno vršili njegovi prethodnici i on.

- Najveći broj tvrdnji iz ranijih izvještaja izneseni su u medijima koji se štampaju u Sarajevu i u funkciji su isključivo održavanja jedne iluzije o funkcionalnoj BiH, koju oni vide samo i isključivo kao centralizaciju. Nikada nisu pokušali da naprave BiH funkcionalnom na bazi onoga što piše u Dejtonu nego su to masovno kršili i napravili jednu nemoguću situaciju - rekao je Dodik.

- Prije nekoliko dana, ambasador Evropske komisije je rekao da ne dobijaju ono za što daju pare. Kako je moguće da oni finansiraju pravosuđe i traže nešto da dobiju? Šta mi, onda, radimo, zašto, onda, naši budžeti daju novac pravosuđu? - upitao je Dodik.

On je dodao da ista ta međunarodna zajednica sada hoće da se mijenja Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koji su oni istrgli iz ustavnog sistema i nametnuli kao antiustavno mjesto u BiH.

- Naravno da nećemo glasati - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve je to koncepcija koja ide za tim da se u Vijeću sigurnosti zaokruži i zarobi pokušaj da se kao krivac navede samo Republika Srpska i Milorad Dodik.

- To je prevara. Incko je obični prevarant i zato ga i drže tolike godine zato što vara Savjet bezbjednosti - dodao je Dodik.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...