PADA LIRA, PADAJU MINISTAR FINANSIJA I GUVERNER: Berat Albayrak, ministar finansija Turske i zet predsjednika Erdogana, podnio ostavku zbog "zdravstvenih razloga"!

Berat Albayrak, ministar finansija Turske i zet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, podnio je ostavku na tu dužnost, izvijestila je agencija AFP.

  • Svijet

  • 09. Nov. 2020  09. Nov. 2020

  • 0

Kao razlog je naveo zdravstvene probleme.

"Nakon što sam gotovo pet godina bio na ministarskim funkcijama, donio sam odluku  da ne nastavim službu (kao ministar finansija) zbog zdravstvenih problema", naveo je Berat Albayrak u svojoj Instagram poruci. On se na funkciji ministra finansija nalazio od jula 2018. godine, a u prethodne tri godine bio je ministar energetike. On je smatran za jednog od najmoćnijih i najutjecajnijih ljudi u Turskoj.

Njegova ostavka uslijedila je neposredno nakon što je njegov punac, predsjednik Erdogan smijenio guvernera turske Centralne banke Murata Uysala, kojeg je naslijedio bivši ministar finansija Naci Akbat.

Poznavaoci prilika u Turskoj ne vjeruju da su zdravstveni problemi pravi razlog ostavke 42-godišnjeg Albayraka. Podsjeća se da je on bio u izuzetno dobrim odnosima sa još jednim moćnim zetom svjetske politike Jaredom Kushnerom, čiji je punac Donald Trump ovih dana poražen na predsjedničkim izborima u Sjedinjem Američkim Državama. Dodaje se da i odnosi dvojice zetova više nisu važni za Erdogana nakom promjene na čelu Bijele kuće.

Berat Albayrak je oženjen Erdoganovom kćerkom Esrom i imaju četvero djece.

Smjene i ostavke u najvažnijim finansijskim institucijama Turske uslijedile su nakon što je u petak nacionalna valuta lira imala rekordno nisku vrijednost te je u jednom trenutku jedan dolar vrijedio 8,58 lira. Lira je tokom cijele 2020. u slobodnom padu, a na početku godine jedan dolar je vrijedio 6 turskih lira, što znači da je turska valuta izgubila 30 posto vrijednosti.

(SB/Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...