MINISTRICA TURKOVIĆ OTVORENO: Država ide u izolaciju zbog ministara HDZ-a BiH!

Ministrica Turković ranije je na svom Facebook profilu napisala kako Bosni i Hercegovini prijeti nova izolacija.

  • Politika

  • 09. Nov. 2020  09. Nov. 2020

  • 8

Nakon blokade posljednje hitne sjednice Vijeća ministara u petak, 6. novembra, od ministara iz HDZ-a, Bosna i Hercegovina je došla u situaciju da bude jedina zemlja regiona koja u utorak neće biti u mogućnosti da prihvati navedene dokumente, istaknula je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegevine.

- Ukoliko se to desi, naša zemlja će se naći u vrlo nezavidnoj situaciji – izolovana iz Berlinskog procesa i regionalne saradnje, što bi moglo da ima veoma ozbiljne poslijedice, kako na daljnji put BiH prema EU, tako i na efikasno korištenje sredstava naše zemlje iz Investicionog plana EU za Zapadni Balkan. Podsjećam da su pokrovitelji Berlinskog procesa Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Poljska, Bugarska, Evropska komisija, kao i Velika Britanija.

Ministrica Turković ranije je na svom Facebook profilu napisala kako Bosni i Hercegovini prijeti nova izolacija, piše Hayat.

Jer, kako je napisala, ministri iz HDZ-a u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine svojim bojkotom onemogućili su pridruživanje novoj inicijativi u okviru Berlinskog proces. Potencijalne negativne posljedice bi mogle usporiti put BiH ka EU. Neko mora snositi odgovornost za neodgovorno ponašanje, poručila je jasno ministrica.

- Sutra na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji, koji će se održati online, predviđeno je da šest zemalja Zapadnog Balkana prihvati tri izuzetno važna dokumenta za ubrzanje puta našeg regiona prema EU. Radi se o Deklaraciji lidera Zapadnog Balkana o Zajedničkom regionalnom tržištu, Akcionom planu za Zajedničko regionalno tržište (CRM) za 2021 - 2024. i Sofijskoj deklaraciji o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Riječ je o dokumentima čija će realizacija dodatno učvrstiti regionalnu saradnju na bazi četiri slobode Evropske unije (sloboda kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba) te omogućiti tržištu Zapadnog Balkana da se značajno približi tržištu EU – objasnila je šefica bh. diplomatije.

On je dodala i digitalnu agendu, koja, prema njenim riječima, treba da omogući našim zemljama da se približe nivou informatičkog društva EU.

- Također, treba naglasiti da Akcioni plan za Zajedničko regionalno tržište predstavlja i sektorsku razradu implementacije novog Investicionog plana EU za Zapadni Balkan u iznosu od devet milijardi eura – navela je Turković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...