KANCELARKA PRELOMILA: Izjava Angele Merkel odjekuje Skopljem i Tiranom...

Kancelarka je kazala da je cilj Berlinskog procesa rad na "pomirenju" i "prevazilaženju historijskih tenzija".

  • Regija

  • 11. Nov. 2020  11. Nov. 2020

  • 0

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako se nada početku pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije Evropskoj uniji prije kraja predsjedavanja Njemačke Evropskim vijećem u decembru.

"Nadam se da će i dalje biti moguće da organiziramo pristupnu konferenciju pod našim predsjedavanjem", rekla je ona u online govoru tokom videosamita Berlinskog procesa, čiji je domaćin bila Bugarska, prenosi Beta.

Kancelarka je kazala da je cilj Berlinskog procesa rad na "pomirenju" i "prevazilaženju historijskih tenzija".

"Dogovorite se. To je veoma važno", dodala je ona tokom skupa kojim su kopredsjedavale Bugarska i Sjeverna Makedonija, zemlje koje još nisu uspjele riješiti svoje sporove.

Saradnja u interesu svih

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas u ponedjeljak je izrazio nadu o bržem početku pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

"Jedan od ciljeva našeg predsjedavanja EU-om je unapređenje procesa proširenja, a to namjeravamo uraditi narednih dana i sedmica", rekao je Maas.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da bi Zapadni Balkan trebao biti uključen u borbu protiv terorizma.

"Kako opasnost raste, kako unutar EU-a, tako i u balkanskoj regiji, pojačana saradnja će očigledno biti u interesu svih nas", naglasio je on.

Macron je u utorak učestvovao na online mini samitu EU-a o borbi protiv terorizma poslije nedavnih napada u Francuskoj i Austriji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...