KRITIKA DIREKTORICE SEBIJE IZETBEGOVIĆ URODILA PLODOM: Stižu prve reakcije Kriznog štaba...

Danas izneseni planovi za poboljšanje usluga pacijentima u Covid-ambulantama.

  • Vijesti

  • 11. Nov. 2020  11. Nov. 2020

  • 1

Nakon što je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, sinoć u intervjuu za Vijesti Hayat TV-a pozvala, ali i na neki način uputila kritiku Kriznom štabu da mora reagirati i mobilizirati sve zdravstvene radnike u Kantonu Sarajevo kako bi se građanstvu pružila odgovarajuća zdravstvena zaštita, danas je, čini se, kritika urodila plodom.

- Pokušavam da budem dovoljno ozbiljna, da ne unosim paniku, i zato pozivam građanstvo da budemo ozbiljni. U jednom trenutku možemo očekivati slom zdravstvenog sistema ukoliko Krizni štab ne izda naredbu o mobilizaciji svih zdravstvenih ustanova. U Kantonu Saraejvo postoji 13 zdravstvenih ustanova. To su razni zavodi, zavodi koji rade sistematske pregleda za novac u trenutku kada to njima odgovara, što znači da mogu raditi primarnu zdravstvenu zaštitu. A to znači da: Zavod za medicinu rada KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, koji, moram reći, radi perfektno, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, Zavod za sportsku medicinu, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva… oni svi apslutno moraju danas otvoriti vrata za primarnu zdravstvenu zaštitu. Naši bolensici ne smiju čekati po pet sati na ulaz u Covid-ambulate u dom zdravlja. Svi ovi zavodi su na budžetu. I kada pogledate strukturu, svuda rade specijalisti. Svi ti ljekari bi morali znati prepoznati upalu pluća i znati način na koji će liječiti pacijente. Sve medicinske sestre i tehničari moraju biti mobilizirani da telefonski čitaju nalaze pacijentima, koje mi uradimo u roku 24 sata. KCUS je s današnim danom uradio 100.000 uzoraka. Svaki je urađen u roku od 24 sata. Pacijenti ne mogu telefonski doći do informacije. Niko u domovima zdravlja i Covid-ambulantama neće da im odgovori. To je ogroman problem. Domovi zdravlja imaju uposlena 153 stomatologa. Ali su svi sposobni da sjednu za telefon i jave pacijentima kakav je njihov nalaz. To je obaveza svih zdravstvenih radnika u KS. I svi u ovom trenutku moraju biti mobilizirani i staviti se na raspolaganje Kriznom štabu i građanstvu. Svi postojimo i primamo plaće da bismo našim građanima približili zdravstvenu zaštitu – kazala je za Vijesti u 7 Hayat TV-a prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Tako su danas izneseni planovi za poboljšanje usluga pacijentima u Covid-ambulantama.

Prema riječima dr. Milana Miokovića, člana Kriznog štaba Doma zdravlja KS, u protekla dva dana u četiri Covid-ambulante pregledana su ukupno 462 pacijenta. U laboratorij su, kako je kazao, otišla 392 pacijenta, a uzeto je 4.012 uzoraka i snimljeno je 358 rendgena pluća.

- Na telefon u Covid-centrima i ambulantama pacijenti su se javili 525 puta u toku jučerašnjeg dana. Što se tiče briseva, mi smo u prvih deset dana novembra uzeli ukupno 6.700 briseva. Jučer smo bili rekorderi i uzeli smo 907 briseva, a prekjučer 882. Dakle, za dva dana 1.789 briseva je uzeto – kazao je.

U hladnom lancu, dodao je, imaju još oko 200 brisova te će se i to iščistiti zahvaljujući ugovoru koji je ZZOKS potpisao sa certificiranim laboratorijima za analizu.

- Što se tiče rada Covid-ambulanti, odgovorno tvrdim za Covid-ambulantu Centar, odnosno Vrazova, da su se gužve smanjile. Sad kada sam dolazio na ovu pres-konferenciju, bio je jedan pacijent ispred. Mi smo to učinili izmještanjem CBR-a i povećanjem broja timova koji rade u jednoj smjeni. Isto tako to planiramo uraditi i s Covid-centrom Saraj-Polje. Tamo su najveće gužve i nadamo se da ćemo, također, imati uspjeh u kontekstu da imamo manje redova. Nastojimo da otvorimo i proširimo Covid-ambulante na još dvije, a to su Stari Grad i Novo Sarajevo – kazao je.

Doktor Mioković je dodao da je, kako bi to učinili, u toku nabavka dva rendgen-aparata i, čim ih dobiju, otvorit će i te Covid-ambulante.

- Pored toga, nastojimo da poboljšamo komunikaciju s našim pacijentima, jer smo svjesni tog problema. U tom kontekstu pregovaramo o nabavci 135 mobitela, najviše za porodične ljekare, trijažne punktove i Covid-ambulante, čime bi se rasteretila i unaprijedila komunikacija – kazao je dr. Mioković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...