POLITIČKI ZEMLJOTRES U REPUBLICI SRPSKOJ: Dodikova kola klize u provaliju, Šarović i Borenović će iskoristiti priliku koja se ne propušta…

Mada su pojedini lokalni odbori DNS-a i prije toga podržali opozicione kandidate, ovo je prvi put da je lider stranke pozvao cjelokupno članstvo da se distancira od dojučerašnjih partnera SNSD-a i glasa za SDS i PDP, osim u onim mjestima gdje DNS ima svoje kandidate, poput Prijedora.

  • Politika

  • 13. Nov. 2020  13. Nov. 2020

  • 2

„Koliki će biti domet poziva Nenada Nešića glasačima DNS-a da u nedjelju podrže kandidate SDS-a i PDP-a, zavisi prvenstveno od toga kako će reagovati opozicija - da li će prihvatiti i uzvratiti podršku ili ne.“

Politička analitičarka Tanja Topić na taj način komentariše zemljotres koji je Nešić izazvao na političkoj sceni u RS-u.

Mada su pojedini lokalni odbori DNS-a i prije toga podržali opozicione kandidate, ovo je prvi put da je lider stranke pozvao cjelokupno članstvo da se distancira od dojučerašnjih partnera SNSD-a i glasa za SDS i PDP, osim u onim mjestima gdje DNS ima svoje kandidate, poput Prijedora. U takvim situacijama, Nešić je pozvao opoziciju da, zauzvrat, podrži njegove kandidate.

– Na primjeru Bijeljine vidimo da će se taj dogovor ili podrška negdje ispoštovati. S druge strane, vidjeli smo da nisu svi OO DNS poslušni sopstvenom rukovodstvu, pa je kompletan Aktiv žena DNS-a Banjaluka prešao u US. Ali, ipak sve zavisi od toga kako će opozicija reagovati na ponudu Nešića – ocjenjuje Topić za Srpskainfo.

Prema njenim riječima, opozicija u ovoj situaciji bira između dva moguća ishoda.

– Da li će biti pragmatični, a to znači da se može samo udruženim snagama postići rezultat i izaći na crtu daleko nadmoćnijem protivniku, ili će se insistirati na principijelnosti i dosljednosti? To smo već vidjeli u slučaju kandidatkinje SDS-a u Prijedoru kojoj ne pada na pamet da se povuče. Moj osjećaj jeste da će oni, pritisnuti pragmatizmom, prihvatiti pruženu ruku – kaže Topić.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...