OVO SU NAJZANIMLJIVIJI MOMENTI POLITIČKIH KAMPANJA U BiH: Psovke, urnebesne najave, problemi s izražavanjem...

Zahvaljujući srčanom govoru zastupnice Pirić, lik Mirsada Kukića postao je sastavni dio popularnih "Teletubbiesa", a građani su napokon mogli vidjeti ko je, ustvari, utjelovio lik bebe sunce.

  • Mini market

  • 13. Nov. 2020  13. Nov. 2020

  • 0

Svaka predizborna kampanja u našoj zemlji donosi brojna obećanja, prepirke i uvrede među protukandidatima, a neizbježne su i situacije koje jedne nasmiju do suza, druge ostave u čudu, a sve one određenim kandidatima ili onima koji govore u njihovo ime osiguraju pet minuta slave na društvenim mrežama. Sve je to nekako izraženije kada je riječ o lokalnim izborima pa je tako bilo i ove godine. S obzirom na to da su izbori pred vratima, vrijedi se podsjetiti šta su nam to pojedini kandidati i njihovi saradnici priredili ovog puta.

Ministar unutrašnjih poslova i kandidat za gradonačelnika Visokog Dario Pekić dvaput je dobio pažnju online javnosti zahvaljujući svojim izlaganjima tokom debata kandidata na RTV Visoko. Prvi put je opsovao govoreći o tome šta su uradili njegovi politički protivnici, a nakon što se izvinio na engleskom jeziku, građani Visokog su počeli zbijati šale na njegov račun. Pekić se drugi put "proslavio" kada se aktuelnoj gradonačelnici i kandidatkinji na predstojećim izborima Amri Babić obratio riječima: "Mače moje."

"Mače moje, osam godina vladaš, pusti i mene četiri godine da vidim znam li ja išta oko toga", kazao je Pekić obraćajući se Babić.

A dok se nada da će i on testirati poziciju prvog čovjeka općine, nezavisni kandidat za načelnika Velike Kladuše Adem Pajazetović odlučio je da se u međuvremenu "testira" na koronavirus, a svoje iskustvo je podijelio gostujući na Televiziji USK.

"Bolesti ima nek've, je l' to korona ili je to prihlada. Ja sam imao direktni kontakt s osobom koja je imala koronu. Ja sam o'šo da se uvjerim, izgrlio sam ga, izljubio sam ga, da vidim ne bil' se razbolio. Nisam se razbolio, šta da vam kažem", ustvrdio je Pajazetović.
 

Ovaj pretendent za načelničku poziciju u istoj emisiji je, osim otpornosti na koronavirus, pokazao i da ima problem s izgovaranjem određenih riječi, poput riječi "opstrukcija". Ništa manje pažnje nije zaslužio ni njegov protukandidat, također nezavisni, Ramo Hušidić. Ova napeta debata koja je obilovala zanimljivim izrazima i izjavama, završena je izvinjenjem voditelja zbog kašlja jednog od učesnika. No, konstatovano je da je debata uspješno okončana, uprkos "alergijskoj reakciji".

Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u Tuzlanskom kantonu, gdje je kandidat BPS-a za načelnika Kalesije Izet Paloš izazvao sumnju javnosti da je tokom učestvovanja u TV debati bio u alkoholiziranom stanju, piše Klix.
 

No, na njegovu sreću, u potpunosti ga je zasjenila Elzina Pirić, članica PDA i zastupnica u Parlamentu FBiH. Iako se ova stranka tokom cijele kampanje nije obazirala na koronavirus, mjere i preporuke zdravstvenih institucija pa je svakodnevno organizirala masovne skupove, Pirić je u dva navrata skrenula dodatnu pažnju na sebe i stranku kojoj pripada. Prvo je šokirala izjavom da će političke protivnike "priključiti na Fadilove respiratore".

"Njima trebaju respiratori i mi ćemo ih priključiti na Fadilove neispravne respiratore nakon lokalnih izbora", kazala je Pirić u naselju Podgorje u Banovićima.

No, zasluženu pažnju dobila je kada je, u punom zanosu govoreći na skupu u Banovići Selu, ustvrdila da je "sunce usijalo u Banovićima kada je Mevla rodila Mirsada Kukića".


"Banovići Selo ne mogu pripadati nikome, osim srcu Mirsada Kukića. Mirsad Kukić je lider u Banovićima. Samo je jednog Bog poslao s neba nama. Pogledao nas je davne '58 i usijalo je sunce u Banovićima. Tog dana Mevla je rodila Mirsada Kukića i nijednog više", kazala je Pirić, što je naišlo na ovacije velikog broja prisutnih simpatizera i članova PDA.

Bio je to povod da rođenje lidera PDA postane jedna od glavnih tema na društvenim mrežama.

 


Zahvaljujući srčanom govoru zastupnice Pirić, lik Mirsada Kukića je tako postao sastavni dio popularnih Teletubbiesa, a građani su napokon mogli vidjeti ko je ustvari utjelovio lik bebe sunca.

 

Duhoviti Tuzlaci nisu zapostavili ni Vahida Jusufovića, kandidata za gradonačelnika Tuzle iz koalicije Socijaldemokrata i Demokratske fronte.

 

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, najviše pažnje bez sumnje je dobio kandidat za načelnika Općine Ilidža Fikret Prevljak (SDA). Društvenim mrežama prvo se poširio njegov govor tokom gostovanja na TVSA.

 

Pažnju javnosti, ali i Centralne izborne komisije dobio je i nakon što je na jednom skupu poručio kako predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića "neće biti". Naša stranka je sve prijavila CIK-u koji je pokrenuo postupak protiv Prevljaka. Na konstataciju novinarke Al Jazeere Balkans da je riječ o nedvosmislenoj prijetnji, Prevljak je kazao da on misli drugačije.

"Pa ne vjerujem da je nedvosmislena, to je upravo dvosmislena", ustvrdio je Prevljak.


Prevljak je dodatne minute u medijima i na društvenim mrežama dobio nakon što je poslao pismo šehidu tražeći njegov glas na izborima, a sve je objavio sin poginulog borca. No, ubrzo nakon toga mladić je promijenio mišljenje o Prevljaku i ustvrdio da iza svega stoje "spletkaroši".

Posljednji momenat u nizu koji se desio tokom borbe Fikreta Prevljaka za čelnu poziciju u Općini Ilidža desio se ove sedmice. No, ovog puta pažnju je Prevljaku ukrao voditelj skupa koji je pokazao nesvakidašnju srčanost i veoma dobre glasne žice.

 

Mnogi su ovo doživjeli više kao najavu bokserskog meča nego kandidata za izbore, a dosjetljvim korisnicima društvenih mreža nije dugo trebalo da kreiraju šaljive fotografije na račun Prevljaka.

Osim navedenog, kandidati su ovog puta građane pokušali pridobiti dijeleći toplomjere, lijekove, čokolade, eurokrem, bacali su letke iz aviona, obećavali ulazak u EU i NATO... No, nakon 15. novembra ćemo definitivno znati šta osvaja, a šta odbija birače.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...