JEZIVA MISTERIJA LEDI KRV U ŽILAMA: Niko ne zna otkud se stvorio tajanstveni brod, a kada su mornari krenuli da im pruže pomoć, uslijedio je šok…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 14. Nov. 2020  14. Nov. 2020

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u 19. stoljeće, u doba kada je otkriven misteriozni napušteni brod.

Brod "Mary Celeste" predstavlja jednu od najvećih pomorskih misterija u historiji. Dana, 4. decembra 1872. godine taj je brod pronađen u Atlantskom okeanu u netaknutom stanju, ali bez ijednog člana posade.

Plutajući brod duhova uočili su s britanskog broda "Dei Gratia" oko 650 kilometara istočno od Azurnih otoka.

Kad se kapetan David Morehouse približio tajanstvenom brodu, shvatio je da se radi o "Mary Celeste", brodu koji je još 7. novembra isplovio iz New Yorka te je već odavno trebao biti u Genovi, u Italiji. Morehouse je poslao svoje ljude kako bi pružili pomoć, ali nisu imali kome pomoći.

Zbunjeni spasioci pronašli su netaknute lične stvari članova posade te zalihe jela i pića za šest mjeseci. U teretnom prostoru bilo je oko metar vode, ali je sam teret (1.700 barela neprerađenog alkohola) bio neoštećen. Brodske karte bile su razbacane, nedostajao je čamac za spašavanje, a brodska jedra bila su razapeta.

Posada "Mary Celestea" sastojala se od kapetana Benjamina Spoonera Briggsa, njegove supruge Sarah, njihove dvogodišnje kćeri Sophie i posade od osmero ljudi. Posljednji unos u brodski dnevnik kapetan Briggs unio je 25. novembra u pet ujutro.

Misterija oko "Mary Celestea" nikad nije razjašnjena, a razvijene su mnoge teorije o tome šta se dogodilo s posadom.

Neke od njih su da je došlo do pobune na brodu, da su ih napali gusari ili morska čudovišta, da su se zatekli usred velikog nevremena pa sve do toga da "Dei Gratia" nije naišla na napušten brod i da su oni krivi za nestanak posade. 

Sir Arthur Conan Doyle, autor "Sherlocka Holmesa", napisao je priču o tom brodu, koja sadrži mnogo detalja iz stvarnosti.

U novije doba snimljen je i dokumentarni film "The True Story of the Mary Celeste", ali on se ne bavi otkrivanjem šta se dogodilo, već isključuje ono što se sa sigurnošću nije moglo dogoditi.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...