ERDOGAN SA KIPRA ZAGRMIO: "Turci su jedina žrtva kiparskog pitanja, dvodržavno rješenje mora biti razmatrano"

Dvodržavno rješenje mora biti razmatrano na Kipru na bazi suverene jednakosti, rekao je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 15. Nov. 2020  15. Nov. 2020

  • 1

”Postoje dva različita naroda i dvije odvojene države na Kipru. O dvodržavnom rješenju treba biti razgovarano na bazi suverene jednakosti”, rekao je Erdogan na ceremoniji povodom 37. godišnjice postojanja Turske Republike Sjeverni Kipar.

Erdogan je kazao kako su kiparski Turci jedina žrtva kiparskog pitanja, te da su godinama ignorisani, a njihova prava ugrožena.

Naveo je kako je prioritet Ankare postići održivo rješenje na Kipru i osigurati legitimna prava i sigurnost kiparskih Turaka.

O nedavnom ponovnom otvorenju napuštenog grada Marasa, u Sjevernom Kipru, Erdogan je kazao kako je cilj ovog koraka bio otkloniti postojeće pritužbe, a ne stvoriti nove.

Ujedno, Erdogan je kazao i kako nijedna jednačina u istočnom Mediteranu u kojoj Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar ne učestvuju, ne može donijeti mir.

Poručio je i kako će odlučno nastaviti seizmička istraživanja i bušenja u Istočnom Mediteranu, dok ne bude postignut pravedan dogovor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...