U JEKU KORONA-KRIZE: Ova zemlja je zvanično izašla iz recesije

Loša je vijest pad ulaganja kompanija za 3,4 posto drugo tromjesečje zaredom.

  • Ekonomija

  • 16. Nov. 2020  16. Nov. 2020

  • 0

Japanska privreda porasla je od jula do septembra za 21,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, saopćila je u ponedjeljak vlada, objavivši izlazak iz 12-mjesečne recesije.

Privreda se snažno oporavila s obzirom na to da su se poslovne aktivnosti ponovno pokrenule uprkos pandemiji Covida-19  i jednomjesečnom vanrednom stanju.

U periodu od aprila do juna aktivnosti su potonule za rekordnih 28,8 posto.

Lična potrošnja poskočila je od jula do septembra za 4,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je potonula za 8,1 posto, navodi se u vladinom saopćenju.

Loša je vijest pad ulaganja kompanija za 3,4 posto drugo tromjesečje zaredom.

Izvoz je porastao za sedam posto nakon 17,4-postotnog potonuća u prethodnom tromjesečju.

Uvoz se, pak, smanjio za 9,8 posto. U razdoblju od aprila do juna porastao je za 2,2 posto.

Privredu je teško pogodila pandemija koronavirusa i podizanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) u oktobru prošle godine sa osam na 10 posto, piše Hayat.

Ciklus postepenog podizanja PDV-a počeo je u aprilu 2014., kada je vlada tadašnjeg premijera Shinza Abea prvi puta u 17 godina povisila stopu sa pet na osam posto.

Abe je u septembru podnio ostavku zbog zdravstvenih problema, a za njegova mandata zamah privrede kočili su stagnacija plaća i slabo potrošačko raspoloženje.

Potrošnja domaćinstava pala je tako u septembar dvanaesti mjesec zaredom, za 10,2 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, iako je vlada svakom stanovniku isplatila 100 hiljada jena (956 dolara) kako bi poduprla oživljavanje privrede u pandemiji.

Japan je uspio izbjeći eksplozivno širenje zaraze, kakvo bilježe Evropa i SAD. Zabilježili su ukupno 119 hiljada slučajeva zaraze i oko 1.900 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom-19.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...