JEDNA ODLUKA MIJENJA SVE: Vlada ove evropske zemlje uskoro zabranjuje benzince, dizelaše, ali i hibride…

Izvještaj sugerira da će idućih dana zabrana prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila službeno biti pomaknuta za 2030. godinu.

  • Auto

  • 17. Nov. 2020  17. Nov. 2020

  • 0

Britanska zabrana prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila trebala bi se službeno pomaknuti za deceniju unaprijed, sa 2040. na 2030. godinu. Zabrana bi uključivala hibridne automobile, ali sugerira se da novi plug-in hibridi neće biti zabranjeni do 2035. godine.

Čisti električni automobili trenutno predstavljaju manje od sedam posto britanskog tržišta automobila, ali popularnost im snažno raste, a ovaj će potez poslužiti samo za ubrzavanje njihovog prihvatanja.

Nedavna studija koju je objavio "Greenpeace UK", tvrdi da bi rok do 2030. doveo do stvaranja 32.000 radnih mjesta do te godine, u usporedbi s promjenom zabrane na 2035. U međuvremenu bi se BDP Velike Britanije povećao za dodatnih 0,2 posto, ekvivalentno 4,2 milijarde funti, ako se odabere 2030. Povećanje zaposlenosti i viši nivo ekonomske aktivnosti koja bi bila rezultat ubrzanja zabrane, također bi mogli osigurati 1,9 milijardi funti neto povećanja prihoda Vladi do 2030. godine, tvrdi studija koju je u ime "Greenpeacea" napisala firma za ekonomske analize "Cambridge Econometrics".

Provedba zabrane 2030. godine stvorila bi hiljade novih radnih mjesta direktno povezanih s bržim prijelazom na električna vozila, kaže se u izvještaju. Neki bi se odnosili na energiju, proizvodnju baterija i masovno uvođenje infrastrukture za punjenje, ali većina bi bila u uslužnim djelatnostima, poput maloprodaje, zabave i razonode.

Povećana ekonomska aktivnost očekuje se kao rezultat nižih tekućih troškova povezanih s vlasništvom nad električnim vozilima, jer bi vozači imali više novca za trošiti. Smanjena potražnja za uvoznom naftom i povećana potrošnja električne energije proizvedene u Velikoj Britaniji, također bi mogli dodati novac nacionalnoj blagajni. Nadalje, izvještaj sugerira da će ranije ukidanje benzinskih i dizelskih automobila omogućiti Velikoj Britaniji da se pozicionira na takav način da zauzme veći udio domaćeg i inozemnog tržišta automobila. Naravno, ovo je samo jedna studija, a ima i drugih razmišljanja.

S druge strane, odluka dolazi uprkos upozorenjima britanske automobilske industrije da bi pomicanje datuma zabrane prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila na 2030. godinu bilo, kako ističu, “poražavajuće”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...