NASTAVLJA TAMO GDJE JE OBAMA STAO: Biden razgovarao s Trumpovim saveznicima Netanyahuom i Modijem...

Joe Biden u utorak je prvi put razgovarao s izraelskim i indijskim premijerom, dvojicom saveznika Donalda Trumpa koji još ne priznaje poraz na izborima 3. novembra.

  • Svijet

  • 18. Nov. 2020  18. Nov. 2020

  • 0

Novoizabrani predsjednik rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je odlučan u nakani da "osnaži veze Sjedinjenih Američkih Država i Izraela".

Biden je "opetovao svoju predanost sigurnosti Izraela i njegovoj budućnosti kao demokratske jevrejske države", ističe se u saopćenju tima novoizabranog predsjednika, prenosi Hina.

Saradnici premijera Netanyahua, koji se odlučno usprotivio diplomatskim naporima administracije Obame i Bidena između 2009. i 2017. u vezi s Iranom i sa pravima Palestinaca, rekao je da je razgovor s bivšim američkim potpredsjednikom bio "srdačan".

Joe Biden je usto rekao da s optimizmom gleda na buduću saradnju s indijskim premijerom Narendrom Modijem, koji je s Donaldom Trumpom sudjelovao na dva velika skupa, u Teksasu i u Gujaratu, na zapadu Indije.

Indija ima podršku dviju glavnih stranaka u Washingtonu, ali se demokratski zastupnici sve više brinu za ljudska prava pod upravom Modijeve hinduske nacionalističke stranke, prije svega za njegovu podršku spornom zakonu u državljanstvu koji zabrinjava indijske muslimane i za opoziv ustavne autonomije indijskog Kašmira u augustu 2019.

Nada za saradnju

Joe Biden je rekao da se nada saradnji s Modijem kada je riječ o zajedničkim izazovima, pa tako i o pandemiji Covida-19, o regionalnoj sigurnosti i o klimatskoj krizi.

Oprezno važući riječi, bivša desna ruka Baracka Obame rekla je, također, da želi "ojačati demokratiju kod kuće i u inostranstvu".

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je, pak, da je Narendra Modi pozvao na saradnju radi promoviranja dostupnosti vakcine i čestitao novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris, čija je majka rođena u Indiji.

Gotovo su svi svjetski čelnici čestitali Joeu Bidenu, osim ruskog, meksičkog, brazilskog, sjevernokorejskog i slovenskog.

Joe Biden je prvo razgovarao s američkim saveznicima koji su bili u zategnutim odnosima s Donaldom Trumpom, poput njemačke kancelarke Angele Merkel i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...