SRBIJANSKI ANALITIČAR ŠIRI PANIKU: "Nakon pobjede Bidena, očekujem snažan pritisak SAD-a i Njemačke na Republiku Srpsku!”

Politički analitičar Dragomir Anđelković, poznat po svojim antizapadnim i proruskim stavovima, smatra da će razni centri moći na zapadu i BiH nastaviti pritisak na Srbe i RS kako bi se dovršila centralizacija BiH.

  • Politika

  • 22. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 7

Po ocjeni političkog analitičara iz Beogarda, Dragoljuba Anđelkovića, Daytonski mirovni sporazum sam po sebi je dobar i zadovoljava interese srpskog i drugih naroda, ali za Sarajevo i njegove zapadne zaštitnike predstavlja nastavak agresije na srpski narod drugim sredstvima. 

Anđelković je za rusku novinsku agenciju "Sputnjik" kazao da se Daytonski sporazum krši, da je dosta izmijenjen i da je evidentno da su oni koji žele centralizaciju BiH i pretvaranje konfederalne Bosne u unitarnu shvatili cijelu stvar kao jednu vrstu varanja Srba. 

On smatra da su sukcesivno tokom godina vršeni strašni pritisci na Republiku Srpsku koji su rezultirali otmicom preko 70 jurisdikcija i ovlašćenja koje je Republika Srpska dobila Daytonom, od odbrane do državne sigurnosti pa do toga da je na pasošu bilo previđeno da stoji BiH, ali i entiteta, a sve to je postepeno anulirano.

„Tako da BiH je danas jedna vrsta hibridne tvorevine gdje je Daytonski sporazum nasiljem i pritiscima u velikoj mjeri promijenjen“, istakao je Anđelković.

Kako je naveo, i to je malo raznim centrima moći na zapadu i BiH koji i dalje pokušavaju dodatno da ga mijenjaju i završe posao centralizacije BiH.

Anđelković očekuje, pogotovo poslije pobjede demokratskog predsjedničkog kandidata u SAD Joe Bidena, da će Washington i Berlin vršiti dodatni pritisak na Republiku Srpsku kako bi potpuno bio izmijenjen Daytonski sporazum.

„To je pitanje nad svim pitanjima za naš narod i Republika Srpka zajedno sa Srbijom moraju da se tome odupiru oslanjajući se na Rusiju i Kinu i druge zemlje koje prihvataju međunarodno pravo u izvornom obliku“, istakao je Anđelković.

EU i SAD umjesto da budu garanti Daytonskog sporazuma pokazali su se “kao nelojalni partneri koji na mala vrata probaju da nametnu Srbima ono na šta oni nisu htjeli da pristanu i zbog čega su se borili tokom otadžbinskog rata devedesetih godina”.

Prema njegovoj procjeni, treba očekivati nastavak pritiska u kome će ključnu ulogu imati Njemačka.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...