OPSKURNI TV VODITELJ SVOJE GOSTE TJERA DA SE TUKU I PSUJU: No, početak njegove karijere obilježen je skandalima, sve je propalo kada su otkrili da koristi usluge prostitutki…

Kad se priča o Jerryju Springeru (76), nema neutralnih, jer je stvorio jednu od konceptualno najokrutnijih TV emisija koja se ikad prikazivala i,u odnosu na njegov show, "Big Brother" je jedno veliko ništa.

  • Show

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 1

Sve je počelo ranih osamdesetih kad su milionsku TV publiku okupljale popodnevne emisije namijenjene sredovječnim domaćicama koje su slobodno vrijeme provodile pred malim ekranima. Takvih je emisija bilo na desetke, a predvodio je koncept Oprah Winfrey (66), koja je otkrivala neispričane tajne slavnih ili, pak, anonimnih osoba. 

alt

Foto: Youtube/Screenshot

Njezina nešto starija, ali muška verzija bio je Phil Donahue (84) sa svojim talk-showom, a tokom osamdesetih čak je stvorio emisiju "US-Soviet Space Bridge", koja se istovremeno snimala u SAD-u i bivšem SSSR-u pa bi Donahue i njegov ruski kolega Pozner ugostili obične Amerikance i Ruse koji su mogli međusobno razgovarati i upoznavati se te komentirati odnose dviju zemalja. A onda je jednog dana Jerry Springer shvatio da tajna leži u mladosti. Svoj show koncipirao je tako da u njemu sudjeluju samo ljudi mlađe dobi koji su pred kamerama spontaniji, a po reakcijama dovoljno buntovni i nesputani, skloniji ekscesima, pa samim time i zahvalniji gosti.

alt

Foto: Pixsell/Youtube/Promo  

I tako je 1991. godine krenula prva epizoda "Jerry Springer Showa", koja je pomaknula granice televizijske zabave. Za razliku od dotad uglađenih gostiju, koji bi šokirali publiku priznanjem da su u djetinjstvu jednom u trafici ukrali žvakaću, jedno od blažih izdanja Springerovih emisije zvalo se "Oženio sam se svojim konjem". Gosti su sjedili u foteljama tek koju sekundu, a onda bi nastajao lom. Roditelji, braća, sestre, supružnici, ljubavnici su se šaketali, valjali po podu, čupali, grizli, bacali, borili za goli život. Goste su od pomahnitale rodbine spašavali unajmljeni tjelohranitelji, a s tribina je prave porodične drame pratila publika - bolje rečeno - rulja koja je pri tome još i glasno i strastveno navijala i grohotom se smijala.

alt

Foto: Promo


Od te 1991. godine, kad je prikazana prva epizoda, Springer je postao vladar dnevnih talk-show emisija u kojima su se saznavali rezultati testova očinstva, otkrivalo da je suprug, zapravo, žena, a supruga muškarac, da mladi muž vara ženu s njezinom majkom ili sestrom... A u svemu tome Springer se samo rukovodio krilaticom "Ništa ljudsko nije mi strano". Kritičari su napadali i Springera i koncept optužujući ga da eksploatira naivne mlade ljude, potiče rasizam, homofobiju, transfobiju, incest - ukratko, potiče najniže ljudske strasti.  

- Suočimo se s istinom, to je doista glupa emisija - bio je iskren Springer u jednom razgovoru za CNN 1998. godine. Ali, ako je toliko glupa, zašto je, onda, decenijama obarala sve rekorde gledanosti? Valjda zato što je Springer reflektorima samo obasjao pravu ljudsku prirodu. 

alt

Foto: Promo

Show se ugasio 2018. nakon 27 godina i više od 4.000 epizoda. 

- Prestali smo s produkcijom novih epizoda, ali će se stare reprizirati, a prikazat će se i mnogo novih koje su u međuvremenu snimljene. No, nema planova za nastavak - rekao je svojevremeno voditelj. 

alt

Foto: Promo

Jerry Springer rođen je 13. februara 1944. godine na stanici londonske podzemne željeznice Highgate, gdje su se roditelji sklonili od njemačkog bombardiranja. Majka Margot i otac Richard Springer imali su prodavanicu s cipelama, a u Englesku su stigli iz poljskog grada Gorzowa. Godine 1949. porodica se preselila u New York, a kako je Springer ispričao u jednom razgovoru, sjeća se da je imao 12 godina kad se prvi put oduševio govorom Johna F. Kennedyja. Sjeća se i danas užasa koji ga je obuzeo kad je čuo za atentat, ali se zato 1968., nakon diplome na Univerzitetu Tulane, pridružio Robertu Kennedyju u njegovoj kampanji za senatora New Yorka. No, 6. juna opet je doživio šok kad su mu javili da je i Robert ubijen u Kaliforniji.

alt

Foto: Promo

I sam se tokom sedamdesetih upustio u politiku i utrku za mjesto kongresmena, što mu nije uspjelo, ali je zato 1971. postao njujorški vijećnik. Tri godine kasnije, morao je podnijeti ostavku, jer se otkrilo da je koristio usluge prostitutke. Otkrio ga je papirić koji je prikvačio na zid svog ureda sa ženskim imenom i opaskom "Za pružene usluge". No, nije odustao od političke utrke pa je 1977. izabran za gradonačelnika Ohaja. Nakon dva mandata i propale kampanje za guvernera, Springer se okrenuo lokalnoj televiziji, da bi konačno u septembru 1991. nastupio s prvom epizodom Showa drugi čin kao lokalno televizijsko sidro. Zatim je u septembru 1991. predstavljen "The Jerry Springer Show", a sve ostalo je historija.

(SB/Express.hr)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...