BORRELLOVA IZJAVA ODJEKNULA I U HRVATSKOJ: "To što je neko Hrvat, Srbin ili Bošnjak ne smeta da on bude i Bosanac i Hercegovac i Evropljanin!"

"Aktivno i pasivno biračko pravo u BiH mora se osigurati svim građanima BiH, a ne samo pripadnicima konstitutivnih naroda i to je neizostavna zadaća koju BiH mora obaviti želi li postati članica Evropske unije", poručio je u Sarajevu šef evropske diplomatije Josep Borrell, prenose mediji u susjednoj Hrvatskoj.

  • Regija

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 6

U intervjuu datom banjalučkim "Nezavisnim novinama" i portalu Politicki.ba tokom boravka u Sarajevu prošle sedmice, Borrell je kazao kako Uniji treba susjedstvo koje je izvor stabilnosti i partnerstva. Promjene u ustavnom ustroju BiH stvar su te zemlje, istaknuo je, ali zahtjevi i kriteriji za članstvo koje postavlja EU, vrlo su jasni i oni su definirani kroz 14 prioriteta, odnosno reformi koje je Europska komisija definirala još 2019.

"Na vama je da ih ispunite. Ako Ustav treba mijenjati, onda ga mijenjate", poručio je Borrell bosanskohercegovačkim političarima i javnosti, istaknuvši pritom upravo problem nejednakih prava građana BiH u izbornom procesu, utvrđenih prije više od deceniju presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci", piše zagrebački "Jutarnji list".

"Treba omogućiti svakome da se može kandidirati, a ne samo pripadnicima konstitutivnih naroda", kazao je Borrell, dodavši kako je stoga i nužno mijenjati Ustav BiH, jer članica EU ne može biti država čiji građani zbog svoje pripadnosti ili nepripadnosti nekoj nacionalnoj grupi ne mogu biti kandidati na izborima.

"Jutarnji" piše da je Borrell upadljivo izbjegao komentirati moguće izmjene Izbornog zakona koje bi se odnosile na "slučaj Komšić", odnosno na zahtjeve HDZ-a da se Hrvatima u toj zemlji osiguraju mehanizmi koji će osigurati da oni sami biraju hrvatske dužnosnike u tijelima vlasti.

Borrell je u intervjuu za "Nezavisne novine" ipak istaknuo kako se "nacionalno" uvijek promatra s nekim negativnim prizvukom te se u današnjoj EU stvari više promatraju iz perspektive lokalnih zajednica i građanstva, radije nego nekog nacionalnog identiteta.

"Naravno da identitet treba čuvati, ali on je pluralna kategorija. Ja sam Katalonac, Španac, Evropljanin. Sve su to moji identiteti. I oni nisu međusobno suprotstavljeni", kazao je Borrell, dodavši da to što je neko Hrvat, Srbin ili Bošnjak ne smeta da on istodobno bude Bosanac i Hercegovac, kao i Evropljanin.

Evropa, pojašnjava Borrell, ne poništava nikakav identitet, jer je on važan, ali treba znati kako on može postati i opasno oružje ako gurate identitet do svojih limita i mislite da je to nespojivo s nečim drugim i to, onda, postane istinska prijetnja, prenosi "Jutarnji list" dijelove intervjua Josepa Borrella za "Nezavisne novine". 

"Jutarnji list" piše kako je Borrell obećao da će u budućem djelovanju Balkanu posvetiti više pažnje, jer se ne može dopustiti da taj dio kontinenta ostane njegova crna rupa, kao što se ne može dopustiti da BiH bude "propala država".

"Jasno nam je da budućnost Balkana leži u EU. Bez obzira na pokušaje i Kine i Rusije, pa i SAD-a da nametnu svoj utjecaj i budu značajni akteri, u biti, niko od njih ne može ponuditi ništa od tolike važnosti kakva je europska perspektiva i članstvo u EU", poručio je Borrell. Dodao je kako se ipak od nove administracije Joea Bidena očekuje snažno američko partnerstvo u regiji.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...