SAMO DA VUČIĆ NE ČUJE: Hrvatska šalje helikoptere i dodatne vojnike na Kosovo, a područja razmještanja su...

...Priština, Uroševac i Peć.

  • Regija

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 0

Vlada Hrvatske je na sjednici 19. novembra usvojila Nacrt prijedloga odluke o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške miru KFOR-u na Kosovu, prema kojem predlaže Saboru povećanje hrvatskog kontingenta u KFOR-u sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika i sa dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U Nacrtu prijedloga se podsjeća da je Hrvatski sabor 31. oktobra 2018. donio odluku o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške KFOR-u na Kosovu, u skladu s kojom se u 2019. i 2020. godini može uputiti do 40 pripadnika, sa dva helikoptera.

"Budući da je Zapovjedništvo operacije KFOR-a putem nadređenog Savezničkog zapovjedništva za operacije često izvještavalo saveznice o potrebi popune operacije KFOR-a, Republika Hrvatska predlaže da se poveća hrvatski kontingent u operacije podrške miru KFOR sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske", navedeno je u Nacrtu tog prijedloga.

Također se navodi da Hrvatska snažno podržava napore NATO-a u održavanju sigurnosti na Kosovu, kao i u širem regionu, prenosi Kosovo Online.

"Postojeća kriza odvija se u našem neposrednom okruženju, na području koje za Republiku Hrvatsku ima značaj za stabilnost cijelog prostora jugoistočne Europe. Sigurnosna situacija u Republici Kosovo, koja zavisi od narušenih međuetničkih odnosa, neregularnih migracija, kao i regrutacije boraca Islamske države i njihovog povratka, od izuzetne je važnosti zbog mogućih posljedica na odnose država Jugoistočne Europe i stabilnosti cijelog područja. Narušavanje sigurnosti u Republici Kosovo može imati implikacije i na hrvatsku ekonomiju“, navedeno je u prijedlogu hrvatske Vlade.

Ukazuje se da je trenutno u operaciji KFOR-a raspoređen 33. hrvatski kontingent sa 38 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Područja razmještaja su Priština, Uroševac i kamp pored Peći. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...